"Propao" sastanak stranaka

Ponovo nema dogovora oko Izbornog zakona

  • 07.06.2018. 19:05

Izgledalo je kao da smo blizu rješenja, ali nismo uspjeli da se dogovorimo. Poručuje lider SDA, nakon još jednog sastanka u delegaciji Evropske unije o izmjenama Izbornog zakona. Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana bio najveći optimista da bi dogovor mogao da bude postignut, ali sada kaže da od toga nema ništa. Nije želio da govori o detaljima sa sastanka, pa je tako ostalo nejasno i gdje je najveći problem i da li ga je moguće prevazići.


"Ko je tome kriv, neću govoriti, neću otkriti detalje, tako da smo, ipak, zadržali mogucnost da se u nastavku dogovorimo. Dakle ništa više od ovoga ne mogu reći", istakao je Bakir Izetbegović, predsjenik SDA. 

Ništa rječitiji nije bio ni lider SBB-a. I Fahrudin Radončić poručuje da se razgovori nastavljaju, ali ne otkriva detalje. 

"Postoje razlike između, od ovog uslovno rečeno bosnjačkog bloka, i naših kolega iz HDZ-a. I mi ćemo se u narednoj sedmici ponovo naći u naboljoj namjeri, da smanjimo razlike i nađemo rješenje, jer je to zaista neupitna potreba", Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Mora se poštovati odluka Ustavnog suda BiH koja govori o legitimnom predstavljanju, poručuju iz HDZ-a. Na današnjim pregovorima u Sarajevu  nije bio lider te partije Dragan Čović, a Borjana Krišto poručuje da dogovor nije postignut jer se uporno insistira na rješenjima koja HDZ-u nisu prihvatljiva. 

"Suština je nema dogovora, jer se ne poštuju principi odluke Ustvaog suda BiH, jer se insistira na popisu iz 1991 godina, jer se insistira na Ustvanim odredbama koje su u ovom trenutku sporne. Mora biti proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda, u odnosu na ukupna broj tog naroda u Federaciji, to je ono što je rekao i Ustavni sud", naglasila je Borjana Krišto,zamjenik predsjednika HDZ.

HDZ-u je bilo džentlmenski ponuđeno da podrže privremeno rješenje, a da onda svi zajedno pristupe reformama ustava Federacije i da se to uradi po presudi Ljubić, ali i drugim presudama, poručuju iz DF-a. Iako lideri skoro svakodnevno dolaze u zgradu delegeacije Evrospke unije, očigledno da će teško postići dogovor. Bez njega BiH neće moći u potpunosti implementirati izborne rezulate, a u poslednjih nekoliko dana stigli su i brojni apeli da se nađe zajedničko rješenje i izbjegnu blokade nakon oktobarskih izbora.