Profesor Ustavnog prava

Popović: Pokrenućemo postupak protiv Šmita u Njemačkoj

  • Извор: РТРС
  • 13.08.2023. 09:38

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića nema nikakve veze sa pravom, smatra profesor Ustavnog prava Vitomir Popović.

"Dodao je da moramo raditi na jačanju institucija Srpske jer optužnica nije udar na Dodika već na institucije Republike Srpske. Cilj tzv. OHR-a je da BiH nikada ne postane država", naglasio je Popović za RTRS.

Istakao je da u BiH nemamo nikvog pravnog poretka i da moramo jačati institucije Republike Srpske.

"Šmit se ponaša kao protektor BiH, pokrenućemo postupak protiv njega u Njemačkoj. Tzv. visokog predstavnika proglasiti 'personom non grata''", poručio je Popović i dodao da "sve što nam ne odgovara, iz toga moramo da izađemo".

Naglasio je da je Sud BiH politički instrumentalizovan te da će se ponašati kakvo naređenje dobije iz američke ili britanske Ambasade, koje su ovdje stalno imale negativne uplive.


Dodik: Izvršiću maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i Srpske!

Dodik: Izvršiću maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i Srpske!

"Njihovo ponašanje će biti politizovano. Ponašaće se tako da će smatrati da je predsjednik Srpske igračka, koju može da uhapsi ko god i kad god hoće i da radi šta hoće. Republika Srpska mora dodatno jačati svoje kapacitete i jednostavno jasno staviti do znanja da mi nemamo nikakvog interesa od ovakve politike", jasan je Popović.

Komentarišući najavu predsjednika Srpske da će uputiti tužbu protiv tužioca Tužilaštva BiH zbog zloupotrebe položaja, Popović je rekao da je to jedan od mogućih puteva kojima Republika Srpska može ići ali ističe da je glavni put podizanje optužnice protiv lažnog visokog predstavnika u BiH u zemlji iz koje je on došao, jer, kako navodi, Njemačka za svoje postupke mora snositi određene posljedice i konsenkvence.

Popović je istakao da ako Tužilaštvo i Sud BiH nastave da vode politiku američke Ambasade, nekog Marfija, Britanaca ili bilo koga drugog, onda nam takve institucije nisu potrebne, Srpska nema potrebu za tim.

Пратите нас и путем Вибера