Spoljnopolitički odbor

Poslanici EP pozvali BiH da uvede sankcije Rusiji, a lidere da okončaju politički zastoj

  • Извор: Танјуг
  • 14.06.2022. 14:47

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas Izvještaj o BiH u kome se poziva na okončanje političkog zastoja i napredak u reformama u zemlji.

Poslanici Evropskog parlamenta ponovili su svoju podršku evroatlantskoj orjentaciji BiH i osudili retoriku mržnje i opstrukciju institucija BiH, posebno kako su naveli "od strane rukovodstva Republike Srpske".

Politički akteri u BiH su pozvani da se "bezuslovno vrate u institucije i unaprijede rad na reformama u vezi sa EU, a posebno u oblasti vladavine prava".

Izvjestilac EP za BiH Paulo Ranžel kaže da ovaj izvještaj dolazi u "ključnom trenutku" kako za BiH, tako i za Zapadni Balkan i Evropu.

- Izvještaj ponavlja podršku evropskoj budućnosti BiH, ali se bavi i glavnim izazovima sa kojima se zemlja suočava, odnosno eskalacijom destabilizujućih aktivnosti kao što su blokada institucija i procedura donošenja odluka. Ovi izazovi ugrožavaju jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i stoje na putu ključnih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu - kaže Ranžel.

On dodaje da je u Izvještaju o BiH posebno naglašena važnost održavanja "slobodnih i poštenih" izbora u oktobru 2022. i kredibilne perspektive pristupanja zemlje.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su BiH da "primijeni sankcije EU sa kojima se zemlja uskladila" i upozoravaju na "kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju BiH".

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм