Представнички дом БиХ

Посланици усвојили резолуцију о потреби отварања преговора између БиХ и ЕУ

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2023. 15:32

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас Приједлог резолуције о потреби доношења одлуке о отварању преговора између БиХ и ЕУ о приступању Уније чији је предлагач Колегијум овог дома.

За Приједлог резолуције је од присутних 38 посланика гласало њих 36, док су два била уздржана.

Посланик ПДП-а Бранислав Борановић изазвао је расправу посланика након што је саопштио да ће бити уздржан приликом гласању о тексту резолуције за коју је рекао да представља деклеративну подршку европској агенди и европском путу БиХ.

Он је навео да се стиче утисак да је нешто значајно урађено на европском путу БиХ земље након што је добила статус кандидата. Бореновић је рекао да је европски пут БиХ у озбиљном застоју, а током расрпаве одбацио наводе да је опозиција путу земље ка ЕУ.

Нешић у Сарајеву подигао три прста

Нешић у Сарајеву подигао три прста

Сафет Кешо из СДА изразио је спремност клуба ове странке да подржи резолуцију, те позвао Бореновића да се покуша постићи пуни консензус и једногласна подршка.

Предсједавајући Клуба СДП-а Саша Магазиновић рекао је да данас није тренутак за отварање расправа о томе ко је само деклеративно, а ко за европски пут БиХ у практичном смислу.

"Имамо мало времена до одлуке о томе да ли ће БиХ добити отварање преговора са ЕУ или не. Бити опозиција власти треба и корисно је, бити опозиција странкама такође, а бити опозиција европском путу БиХ је ствар личног избора и није коректно ни према држави нити према људима. Због тога европске интеграције требају бити мјесто нашег сусрета и заједничког рада", рекао је Магазиновић.

Кошарац: Фон дер Лајен неће имати прилику да чује реалан приказ односа - то је неприхватљиво

Кошарац: Фон дер Лајен неће имати прилику да чује реалан приказ односа - то је неприхватљиво

Посланик Народа и правде Денис Звиздић указао је да је формални подносилац резолуције Колегијум, али да су суштниски шефови свих клубова дали подршку на сједници проширеног Колегијума јер су сви сматрали да је ријеч о изнадстраначкој политици и препоцавању.

"Дакле, позивам колегу Бореновића да гласа за резолуцију јер је битно да говоримо једним гласом", рекао је Звиздић.

Посланик СДС-а Младен Босић је рекао да су битна дјела, а не резолуција и питање зашто нема стварног напретка.

Посланици Јасмин Емрић, Сабина Ћудић, Предраг Кожул, Предраг Којевић, Нихад Омеровић, указали су на неопходност да резолуција буде усвојена једногласно и да се тиме покаже да су усаглашени позиција и опозиција када је у питању европски пут земље.

Стевандић: Доказаћемо посљедице НАТО бомбардовања

Стевандић: Доказаћемо посљедице НАТО бомбардовања

"Подршка резолуцији је подршку ставу да европски пут нема алтернативу и да га треба убрзати. Требало је резолуцију озбиљније припремити и трбало је доставити информацију шта је БиХ урадила од 14 приоритета и да оно што није буде дефинисано када ће бити", рекао је Емрић.

Он је предложио закључак да Представничком дому Савјет министара достави информацију о испуњеним проитетима из Мишљења Европске комисије као и Акциони план када ће оно што није испуњено бити урађено, који је добио подршку посланика.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина