Protesti demobilisanih boraca

Povrijeđeno sedam policajaca

  • 05.09.2018. 20:22

Tokom današnjih protesta bivših pripadnika takozvane Armije BiH ispred zgrade Parlamenta FBiH povrijeđeno je sedam policajaca, a uhapšena su četiri učesnika protesta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Tri lica su uhapšena zbog sumnje da su počinila krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova bezbjednosti, a jedno lice je uhapšeno zbog počinjenog prekršaja i ono je nakon provedenog postupka pušteno kući. 

O svemu je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva, a policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog događaja. 

Iz MUP-a podsjećaju da je policija obezbjeđivala proteste, te da su njeni učesnici oko 13.00 časova krenuli u pravcu starog dijela grada, te da su učesnici demonstracija počeli da narušavaju javni red i mir i napali na policijske službenike. 

Tom prilikom su policijski službenici upotrijebili sredstva sile prema određenom broju učesnika protesta. 

Bivši pripadnici takozvane Armije BiH protestovali su jer nije, u roku koji su zahtijevali, zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta na kojoj bi trebalo da bude razmatran zakon o demobilisanim borcima kojim se definiše način računanja boračkog dodatka. 

Nakon što je Zakon u različitim tekstovima usvojen u oba doma federalnog Parlamenta, tekst je tri puta pokušala uskladiti Komisija za usklađivanje različito usvojenih tekstova, ali dogovor nije postignut.