Pominju se čak i snajperisti

Pred "paradu ponosa" u BiH pojačane mjere bezbjednosti

  • 06.09.2019. 19:12

Dva dana pred održavanje prve “parade ponosa” u BiH, koja je u nedjelju zakazana u Sarajevu, pojačavaju se bezbjednosne mjere u gradu. Pominju se čak i snajperisti na krovovima zgrada. U kantonalnom MUP-u to nisu potvrdili, ali ni demantovali. Kažu da će preduzeti sve potrebne bezbjednosne mjere kako bi skup protekao bez problema. 

“Što se tiče antisnajperske zaštite, mislim da nema potrebe da se dodatno uznemirava javnost. Dakle, Uprava policije je poduzela ono što je u skladu sa procijenjenim stepenom rizika i mjere koje osiguravaju da ovi skupovi proteknu u sigurnom ambijentu”, kaže Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije u MUP-u KS.

I iz Agencije za ravnopravnost polova BiH pozivaju na razumijevanje i uzdržanost od pravljenja nereda. Kažu, bh društvo ne smije dozvoliti govor mržnje i nasilja. Iskoristili su i priliku da predstave publikaciju “Policijsko postupanje u slučajevima krivičnih djela počinjenih iz mržnje nad LGBT osobama”.

“Objavljivanje ovoga priručnika proisteklo je iz potrebe da skrenemo pažnju relevantnih organa, nadležnih organa, kao i šire bh javnosti na pitanja prevencije i zaštite krivičnih djela počinjenih iz mržnje”, kaže Samra Filipović Hadžiabdić, direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH.

Da do ovakvih krivičnih djela ne bi došlo, kako je ranije najavljeno, skup će štititi 1.100 policajaca iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i pripadnici Federalne uprave policije, te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U naredna dva dana vikenda, policija u Sarajevu će imati pune ruke posla. Pored gej parade, u kojoj će prema posljednjim informacijama biti više od 500 učesnika, ulicama Sarajeva će u nedjelju prošetati i oni koji se protive tom događaju, dok će se u subotu okupiti oni koji organizuju “Dan tradicionalne porodice”.