Optuženi za zločin nad Srbima

Pred Sudom BiH održana statusna konferencija bez prisustva Dudakovića

  • Извор: СРНА
  • 21.03.2022. 14:59

Pred Sudom BiH danas je održana statusna konferencija u predmetu protiv optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, kojoj zbog bolesti nije prisustvovao prvooptuženi nekadašnji komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković.

Branilac prvooptuženog, advokat Asim Crnalić, rekao je da se ne usuđuje reći kada će Dudaković moći da prisustvuje suđenjima zbog, kako kaže, jako lošeg zdravstvenog stanja.

On je predao medicinsku dokumentaciju predsjedavajućem sudskog vijeća Željki Marenić i ima obavezu da najmanje deset dana prije zakazanog ročišta obavijesti Sud da li će Dudaković moći da dođe na suđenje.

Marenićeva je obavijestila prisutne u sudnici da je došlo do izmjene u sastavu sudskog vijeća, jer je bivšeg člana Halila Lagumdžiju zamijenila sudija Enida Hadžiomerović.

Hadžiomerovićeva je rekla da će joj još trebati oko mjesec dana da završi sa preslušavanjem iskaza svjedoka koje su u Sudu BiH dali do prekida ovog sudskog procesa zbog virusa korona.

Marenićeva je podsjetila da je tužilac Vedrana Mijović na početku suđenja 2019. godine najavila 447 svjedoka od kojih je 16 pod mjerama zaštite, a za čije saslušanje joj treba više od 500 časova.

S obzirom da ih je do sada saslušano samo 18, Marenićeva je sugerisala tužiocu da, ukoliko je moguće, odustane od nekih svjedoka.

Iako za danas nije bilo predviđeno razmatranje ukidanja mjera zabrane, branioci Sanela Šabića i Samira Solakovića zatražili su njihovo ukidanje za svoje branjenike, jer im je, kako je rečeno, već četiri godine onemogućeno da rade i izdržavaju svoje porodice koje ne žive u BiH, kao i zbog zdravstvenih problema najužih članova porodice.

Tužilaštvo će se u roku od osam dana izjasniti se o ovim zahtjevima.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjenih na području opšina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 lica, progon i uništenje vjerskih objekata, terete se još 16 pripadnika i komandanata Petog korupsa tzv. Armije BiH.

Optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv optuženog Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starijeg životnog doba, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice protiv Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

Sud BiH skoro dvije godine zbog pandemije virusa korona nije zakazao nastavak suđenja u ovom predmetu.

Dudaković je uhapšen u Bihaću 24.aprila 2018. godine. Na ročištu za izjašnjenje o krivici 19. decembra iste godine, izjasnio se da nije kriv, a suđenje je počelo 15. aprila 2019. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. april.