Tužilaštvo BiH

Predložen pritvor za Osmicu

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2021. 18:18

Tužilaštvo je tražilo jednomjesečni pritvor za Osmana Mehmedagića. Kako nezvanično saznajemo, strahuje se da bi šef Obavještajno-bezbjednosne agencije mogao ponoviti krivično djelo, uticati na svjedoke i sakriti dokaze. Osmica je noć proveo u pritvoru kantonalnog MUP-a, a jutros je proveden u Tužilaštvo BiH. Najviši funkcioneri SDA otvoreno su stali u njegovu odbranu. Čak tvrde da su u hapšenje Mehmedagića umiješane i stranke iz Republike Srpske. Lider SNSD-a Milorad Dodik kaže da je OBA odavno antisrpska organizacija, i da se radi o zabavi bošnjačkih političkih i policijskih krugova.  

"Da je bilo ko iz Republike Srpske mogao ili želio da utiče na proces u predmetu 'Mehmedagić', kako se podlo sugeriše iz Sarajeva, treba da objasni kako to da je musliman tužilac, da ga privodi muslimanska policija i ko ozbiljno može prihvatiti da neko iz Republike Srpske ima uticaj na njih. Ovako imamo predstavu za javnost koja će završiti kao i sve slične prije nje. U toj predstavi neću i ne želim da učestvujem", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Delegat Doma naroda Parlamenta BiH kaže da bi u svakoj normalnoj zemlji javnost podržala hapšenje šefa obavještajne agencije koji je osumnjičen za više krivičnih djela.

"Mnogo govore izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i lidera SDA i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića, koji sa svojih visokih pozicija, umjesto da Mehmedagića prepuste pravosuđu BiH, ne prezaju ni od čega da bi ga zaštitili od sudskog procesa", kaže Dušanka Majkić, delagat u Domu naroda Parlamenta BiH.

U Sarajevu i Mostaru organizovani su, kako su ih nazvali, spontani protesti građana. Oni koji su se predstavili kao obični građani, zapravo su aktivisti i članovi SDA.

"Ovo je jedan vid protesta običnih građana na ono što nama izgleda kao svojevrstan državni udar", kaže Salko Zildžić, predsjednik GO SDA Tuzla.

"Mi ne želimo da aboliramo bilo koga od bilo kakve odgvoornosti, ali želimo da se to radi na jedan način kako je to zakonom propisano. Ovdje nešto smrdi", rekao je Rusmir Hadžihuseinović, ratni načelnik Konjica.

Istovremeno, Sud BiH je uz mjere zabrane, pustio iz pritvora Denisa Prcića, vlasnika Američkog univerziteta. On je optužen za izdavanje lažne diplome Mehmedagiću, u vrijeme kada mu je osporena ona Fakulteta za poslovne studije u Banjaluci. Prcićev advokat podsjeća da je Okružni sud poništio odluku inspekcije o nevažećoj banjalučkoj diplomi.

"Po podacima koje ja imam, ona je validna i važeća. Po onome što je rekao i tužilac danas, OSA je u svom dosijeu imala samo tu diplomu i po njoj isplaćivala plate. Plate po onome što je čovjek i zaradio. Ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi, time niti o obilježjima krivičnog djela zloupotreba službenog položaja", izjavio je Vasvija Vidović, advokat Denisa Prcića.

Osim afere "Diploma", Mehmedagić je pod istragom i u aferi pranja novca. Sumnjiči se da je nezakonito kupio i obnovio dvije kuće u Sarajevu, vrijedne ukupno 2 miliona maraka.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм