"Zatražili novo odlaganje"

Predmet Dudaković i ostali: I danas bez nalaza vještaka

  • Извор: АТВ
  • 18.07.2022. 18:42

Stolica provooptiuženog Atifa Dudakovića i danas je ostala prazna. Njegova odbrana tvrdi da i dalje nije sposoban da prisustvuje ročištima. Zatražili su novo odlaganje na četiri mjeseca kako bi sudski vještak interne medicini dao svoju procjenu. Što se tiče procjene neuropsihijatra, on je utvrdio da je Dudaković za sudjenje sposoban.

"Nismo zvali danas vještake iz jednostavnog razloga što vještak interne medicine nije dao svoj konačan nalaz", rekla je Željka Marenić, predsjednik Sudskog vijeća.

I dok oni koji ga dobro poznaju tvrde da Dudaković dobro izgleda i da čak samostalno vozi automobil, odbrana tvrdi da medicinski nalazi nisu dobri. Asim Crnalić jutros se kaže čuo sa svojim klijentom kako bi ga upozorio da se mora pojaviti u sudnici, ali da mu je Dudaković rekao da je to nemoguće. Iako je očigledno da se zbog brojnih dokaza o počinjenom ratnom zločinu radi na razdvajanju predmeta, odbrana je prvo u sudnici to negirala, a zatim ispred suda rekla da čekaju samo trenutak. 

"Cijenim da još uvijek nisu zrele okolnosti za taj prijedlog. – Šta se čeka tačno? – Čekamo da dobijemo nalaz i mišljenje vještaka koji je odredio Sud", rekao je Asim Crnalić, advokat.

Da se radi o planskom bošnjačkom scenario da se Atifu Dudakoviću kao i drugima opere ratna biografija, jasno je porodicama ubijenih. Dokazi su kažu neoborivi.

"Jasno je i vidljivo da se pokušava ovaj proces odugovlačiti kako se ne bi došlo do osuđujuće presude. To je jasno, jer znamo da je svjestan i Dudaković i njegova odbrana da svi dokazi veoma jasno i nedvosmisleno ukazuju da su počinjena teška krivična djela ratnog zločina i da nesporno da će se utvrditi odgovornost i da će biti osuđujuća presuda za Dudakovića", rekao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske.

Pored Dudakovića u sudnici se nije pojavio ni optuženi Hasan Ružnić. Sud je danas utvrdio i to da je Ružnić, nedavno samoinicjativno napustio bolnicu, ali da je danas ekivirao poziv i nije se našao na optuženičkoj stolici, kao ostalih četrnaest optuženih.

Nastavak ročišta koji se vodi protiv Atifa Dudakovića očekuje se tek u decembru, krajem ove godine. Atif Dudaković, već dvije i po godine nije kročio u Sud BiH kada su se iznosili brojni dokazi vezano za zločine nad srpskim civilima.

Тагови:
  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм