Nepovjerenje u pravosuđe BiH

Presuda Oriću mora da bude osuđujuća, poručuju iz Srpske

  • 28.11.2018. 19:15

Očekujemo osuđujuću presudu, ali nemamo povjerenje u pravosuđe BiH, poruka je to iz Republike Srpske pred drugostepenu presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za ubistvo tri Srbina na području Srebrenice i Bratunca, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac 1992. godine. 

Van svake pameti je da budu oslobođeni i ukoliko u ovoj državi postoji pravda Naser Orić biće osuđen, poručuje  prvi čovjek Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Milorad Kojić, međutim, nije iznenađen zbog spekulacija da bi presuda, ponovo, mogla da bude oslobađajuća. 

"Naravno da tu postoji opravdana bojazan i strah da će se tako nešto desiti, jer mi znamo da u pravosuđu BiH sjede ratni kadrovi i oni presuđuju na način da žele da amnestiraju zločine i žele na taj način da zataškaju zločin," rekao je Kojić.

Predstavnici porodica srpskih žrtava iz srednjeg Podrinja i Birča, gde je tokom odbrambeno otadžbinskog rata ubijeno oko 3.500 Srba, očekuju osuđujuću presudu. Kažu - ako Apelaciono vijeće Suda BiH bude uvažilo činjenice, dokaze i izjave živih svjedoka, presuda bi trebalo da bude sa maksimalnom kaznom zatvora. 

"Ako analiziramo kompletan predmet, od samog početka, možemo reći da je toliko bilo tih nelogičnosti i nepravilnosti da opet rezultat može da bude oslobađajuća presuda za njega. U stvari čini mi se da sve ide u tom smjeru i ako Apelaciono vijeće opet donese biće zabetonirana, bez mogućnosti žalbe," rekla je Radojka Filipović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

U Asocijaciji udruženja izbjeglih i raseljenih lica Republike Srpske ne vjeruju BH pravosudnim institucijama.

"Poučeni dosadašnjim iskustvima i svim onim što se dešavalo ja sumnjam u to da će da bude pravedno, pristrasno je sve to, ali uvijek je nada," kaže Vojislav Milišić, predsjednik Asocijacije udruženja izbjeglih i raseljenih lica Republike Srpske.

Prethodna iskustva pokazuju da u pravosudnim institucijama BiH ne postoji i ne stanuje pravda, tvrdi to predsjednik Srpske Željka Cvijanović. Poučena ranijim iskustvima, tradicionalno je, kako kaže, nepovjerljiva prema pravosuđu Bosne i Hercegovine. 

"Gledali smo mnogo primjera, imali mnogo dokaza, svjedoka, to su ljudi koji su oslobađani pred međunarodnim pravosuđem, prema tome nisam optimista, ali naravno da institucije RS u svakom slučaju moraju da preduzimaju određene radnje," rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Srpske.

Sud BiH u petak će izreći drugostepenu presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije BiH u Srebrenici, i Sabahudinu Muhiću, pripadniku ovih snaga. Suđenje je obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu, kojom su bili oslobođeni optužbi za zločine. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.