Sjednica

Prihvaćen zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Evrope, BiH uzdržana

  • Извор: АТВ
  • 25.04.2023. 19:08

Tanja Milašinović Martinović ispred BiH bila je uzdržana na jučerašnjoj sjednici Komiteta ministara, na kojoj je prihvaćen zahtjev tzv. Kosova za članstvo u Savjet Evrope.

Za to je dobila instrukciju svog šefa, ambasadora BiH u Savjetu Evrope Ivana Orlića.

Naštećeni odnosi BiH i Srbije

Zamjenica ambasadora ignorisala je instrukciju srpskog člana Predsjedništva BiH, i tako ozbiljno naštetila odnosima BiH i Srbije. 

- Kabinet srpskog člana Predsjedništva je 21. aprila obavijestio Stalnu misiju BiH pri Savjetu Evrope da je stav srpskog člana Predsjedništva da se glasa protiv otpočinjanja procedure vezano za članstvo tzv. Kosova u Savjetu Evrope - kaže Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ponovo je zanemaren stav Republike Srpske. Sve to, naljutilo je i zvaničnike Srbije. Od BiH, tako nešto nisu očekivali. 

- Ja mislim da sam jedno 70 hiljada puta izrazio potvrdu teritorijalnog integriteta BiH. A vi ste uzdržani oko teritorijalnog integriteta Srbije. Pa dobro, ako ste uzdržani. Samo nemojte da mi dolazite na konferencije za novinare da me pitate bilo šta. Pošto sam uzdržan - kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

- BiH je bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo u Savjetu Evrope. Zamislite kakva je to ironija i bezobrazluk. I nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorijalnog integriteta Srbije - kazao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije. 

BiH nije priznala tzv. Kosovo, i to baš zbog stavova iz Republike Srpske. Na osnovu toga, nijedna odluka vezana za samoproglašeno Kosovo ne može da se usvoji u ime cijele BiH.

- O spoljnoj politici u BiH odlučuje Predsjedništvo. Za tu odluku bila je potrebna saglasnost. Oni sami ne poštuju sebe, a onda očekuju da ih neko drugi poštuje. Nekorektno je i neprihvatljivo sa stanovišta da 49 odsto teritorije i jedan konstitutivni narod ne poštujete, da ne govorim o tome da se ne poštuje i Srbija - izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Da li je neko kriv, analiziraju i u Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH. Procedure su, čini se, svi prekršili. 

- Moja zamjenica je glasala po mojim uputama, a na osnovu instrukcije Ministarstva spoljnih poslova BiH i podijeljenog mišljenja Predsjedništva BiH. Ja nisam antisprski ambasador, a moja zamjenica još manje i sve što radimo, radimo u interesu BiH, uključujući i enitet Republike Srpske - rekao je Ivan Orlić, ambasador BiH u Savjetu Evrope.

Oštre reakcije iz Srpske 

Oštre reakcije stižu iz Republike Srpske. Tanja Milašinović Martinović, kažu, trebalo bi da podnese ostavku. 

- Ko god da joj je predložio, ona mora odmah da podnese ostavku i da se izvini narodu Republike Srpske i narodu Srbije - ističe Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

- To je otvaranje procedure. Još uvijek nije odlučivanje o članstvu na dnevnom redu. Ali, signifikantno jeste značajno to glasanje BiH, i ono prije svega govori o tome, da ova zemlja unutar sebe ne funkcioniše - kazala je Snježana Novaković Bursać, delegat SNSD-a u Domu naroda.

Predsjedništvo BiH nadležno je za spoljnu politiku.

To najčešće ignorišu ambasdori BiH u svijetu koje je delegiralo bošnjačko političko rukovodstvo. Tako se povela i polemika čiji je kadar zapravo Tanja Milašinović Martinović.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.