У Јелисејској палати

Прије 28 година у Паризу потписан Дејтонски мировни споразум

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2023. 09:07

На данашњи дан, прије 28 година, у Јелисејској палати у Паризу је потписан Мировни споразум о БиХ.

Споразум, претходно договорену Дејтону, су потписали предсједници Србије, Хрватске и БиХ Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић.

У југословенској делегацији која је присуствовала свечаности потписивања био је и потпредсједник Републике Српске Никола Кољевић.

Споразум, који је на снагу ступио часом потписивања, састоји се од 11 чланова у којима су само начелно наведени аранжмани, који су разрађени у Дејтонском споразуму.

Чланом 10. Мировног споразума осигурано је узајамно признавање Савезне Републике Југославије и БиХ у међународним границама.

До очекиваног признавања између Југославије и Хрватске није дошло јер је Хрватска повукла своје обећање о тајној замјени територија између Савезне Републике Југославије, Републике Српске и Хрватске, то јест о уступању Превлаке за такозвано дубровачко залеђе.

Париски мировни споразум за БиХ као представници земаља организација гаранта споразума потписали су и Бил Клинтон, предсједник САД, Жак Ширак, предсједник Француске, Џон Мејџор, премијер Велике Британије, Хелмут Кол, канцелар Њемачке, Виктор Черномирдин, премијер Руске Федерације и Фелипе Гонзалес, у име Европске заједнице.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.