Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Приједлог о престанку важења Закона о Суду и Тужилаштву БиХ упућен у процедуру

  • Извор: СРНА
  • 10.11.2023. 11:31

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић упутио је у парламентарну процедуру Приједлог закона о престанку важења закона о Тужилаштву и Суду БиХ јер су донесени наметнутим одлукама високих представника у БиХ Педија Ешдауна и Волфганга Петрича, који нису имали овлаштења да преузму улогу законодавца или уставотворца.

Којић је појаснио да ни Анексом 10 Дејтонског мировног споразума ни такозваним бонским овлаштењима није предвиђено право високог представника да оснива институције на нивоу БиХ и ентитета.

У образложењу, које је Којић доставио Парламентарној скупштини, наводи се да је чланом пет Анекса 10 Дејтонског споразума дефинисано да високи представник има ауторитет за коначну интерпретацију Споразума о цивилном спровођењу мирног рјешења, односно да има овлаштења да тумачи само Анекс 10, а не комплетан Дејтонски мировни споразум.

Којић: Бранити Српску у Сарајеву ствара посебан осјећај задовољства и среће

Којић: Бранити Српску у Сарајеву ствара посебан осјећај задовољства и среће

Којић је навео и да бонски закључци нису закључци, већ да је у правном погледу ријеч о уговору који су 1997. године у писаном облику, међусобно закључиле САД, Канада, Велика Британија, Њемачка, Француска, Турска и друге државе, правно неосновано назвавши се такозваним савјетом за примјену мира у БиХ, упркос томе што постојање тог тијела није дозвољено ниједним извором међународног права.

"Досљедно тој чињеници, која је правно необорива пред сваким судом, те државе нису имале право да ишта наређују БиХ, чланици УН, нити да било кога трећег, па ни појединца званог високи представник у БиХ овлашћују да може било шта наметати као правни акт у БиХ, а камоли као устав или закон", навео је Којић у документу који ће се наћи на сједници Представничког дома најављеној за 20. новембар.

Цвијановић о састанку са Макроном: Појаснила сам да Српска није реметилачки фактор и да брани Устав

Цвијановић о састанку са Макроном: Појаснила сам да Српска није реметилачки фактор и да брани Устав

Којић је истакао да је високи представник прекорачио своја овлаштења која су му дата Анексом 10 Дејтонског споразума, те прекршио Устав БиХ у којем је јасно дефинисано да све функције и овлаштења, која Уставом нису изричито додијељена институцијама БиХ, припадају ентитетима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.