Branimir Kojić

"Proglasiti nevažećom zahvalnicu Udruženju brigade iz Zenice i kazniti odgovorne"

  • Извор: СРНА
  • 30.05.2023. 10:24

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila traži da se proglasi nevažećom zahvalnica Udruženju "Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade" iz Zenice i kazne odgovorni, rekao je Srni predsjedik Skupštine ove organizacije Branimir Kojić.

Kojić je istakao da će, ukoliko se ova zahvalnica ne povuče i proglasi nevažećom, tražiti da Oružane snage BiH odlikuju i 27 žena iz radnog voda Bratunačke brigade, kojima je direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić nacrtao mete na čelo povezivajući ih sa nekakvim zločinom koje je umislio.

"Te žene su bile daktilografkinje, čistačice, kuvarice, žene koje su zbog svoje egzistencije bile primorane da rade kako bi zaradile koru hljeba", napomenuo je Kojić.

Kojić je rekao da su mnoge od njih bile udovice, majke poginulih srpskih sinova, te istakao da je među njima i Ivanka Rankić, majka čijeg sina su "monstrumi Nasera Orića ispekli".

"Te žene zaslužuju da budu odlikovane jer su pomagale svoj narod, ali i one koje su pobjegle od terora Nasera Orića u Srebrenici, gdje su bile mučene i silovane. NJima su ove žene pomogle", podsjetio je Kojić.

Prema njegovim riječima, nagrađivanjem Udruženja "Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade" daje se legitimitet i glorifikuju zločini koji su činjeni nad nemuslimanskim stanovništvom.

"To je vrlo opasno jer se na taj način pokušava mijenjati istorija i svaki ovakav pokušaj je pokazatelj da muslimani u BiH neće odustati od svojih namjera koje su proklamovane u Islamskoj deklaraciji", izjavio je Kojić.

Kojić je istakao da srpski predstavnici pitanje o tome ko je donio odluku o dodjeli priznanja Udruženju sedme muslimanske brigade iz Zenice ne treba da stave po strani dok god odgovorni za ovaj skandal ne budu sankcionisani.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH juče je odbila da primi k znanju informaciju ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, koji je rekao da nije donio nikakvu odluku o bilo kakvoj nagradi za takvu brigadu niti takvo udruženje, te negirao da postoji zahvalnica, a Kojić ga, kako kaže, demantuje i pokazuje javnosti činjenice.

Kojić je podsjetio da je Helez onda rekao da ne vidi ništa sporno u tome što je tako nešto urađeno jer, kako je rekao, i sama kasarna nosi takvo ime.

"Svi znamo šta je ta jedinica radila tokom rata. Više puta sam govorio da svi oni koji dijele ovakve nagrade, zahvalnice i odlikovanja bilo koje vrste takvim udruženjima i njihovim nadređenima, među kojima ima i zločinaca, ne žele mir u BiH - oni žele krvoproliće i siju i dalje mržnju", ocijenio je Kojić.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм