FBiH

Proslavu Dana Republike u drugom enitetu nazivaju terorističkim činom

  • Извор: АТВ
  • 10.01.2023. 19:15

Teroristički čin, tako proslavu devetog januara nazivaju u drugom enitetu. Traži se i krivično procesuiranje jer se na taj način, kako kažu, ne poštuju odluke Ustavnog suda.

Volja naroda nam je najvažnija, odgovaraju predstavnici Srpske. Svako ko slavi deveti januar, kada je u pitanju javna vlast, kaže Nedim Ademović, mora odgovarati. 

“To će se sve dešavati, ovakvi difilei i po meni teroristički čin će se dešavati cijelo vrijeme dok država ne kaže stop”, rekao je Nedim Ademović, doktor pravnih nauka, stručnjak za ustavno pravo.

Nikakve krivične prijave me ne interesuju, važniji su mi uspjesi Srpske poručuje predsjednik. Republika Srpska je, za razliku od drugog entiteta, kaže Milorad Dodik, formirala institucije, usvojla budžet a planira i rješavanje važnih pitanja izgradnje auto-puteva, gasovoda i bolnica. 

“Važniji su ovi uspjesi koje mi ostvarujemo nego da i će neki tamo iz svoje sujete i mržnje nešto učiniti. Neka rade šta hoće, njima je dozvoljno. Ovdje je samo razlika između toga što oni smatraju da nama treba da se zabrani to je problem ja njima ništa ne zabranjujem nek rade šta hoće”, kaže Dodik.

Nebulozno. Tako zahtjeve i tvrdnje iz drugog entiteta opisuje pravnik i savjetnik predsjednika Srpske. Proslava devetog januara, kaže Milan Tegeltija, nije nikakvo kršenje odluke Ustavnog suda. Ustavni sud se u ustavno-ravnoj sferi bavi propisima, zakonima i njihivom usklađenošću sa ustavom. U ovom slučaju to je bio Zakon o praznicima.

“Kao posljedica te odluke izmijenjen je Zakon o praznicima i na taj način je odluka Ustavnog suda izvršena, koliko god nakaradna i besmislena bila. Međutim ta odluka je promašena jer u stvarnom životu nije kapacitirana da proizvede zabranu obilježavanja i proslave  jer se nikome ne može zabraniti da na određeni dan nešto slavi”, objašnjava Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Sarajevu je zasmetao i vatromet koji im je provokacija za kraj. Idu toliko daleko da pojedini mediji iz drugog entiteta pišu kako je građane Sarajeva zvuk vatrometa iz Istočnog podsjetio na zvukove iz rata. Niko se nije bunio na silne vatromete koje su tamo ispaljivali u novogodišnjoj noći. Neko je u komentarima ispod jednog od takvih tekstova napisao onima koji su osuli drvlje i kamenje po vatrometu da ne budu licemjerni.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?