Sarajevo

Protest ispred OHR-a najavljen i za danas: Zatražena ostavka Šmita, dio demonstranata noć proveo ispred zgrade

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2022. 08:34

Protesti ispred OHR-a će biti nastavljeni i danas od devet sati kako su to rekli demonstranti koji su ostali tokom noći da prespavaju ispred zgrade.

Oni su sinoć odbili da napuste prostor ispred OHR-a u Sarajevu, a policija im je dopustila da tu prespavaju, reorganizirajući saobraćaj tako da on može funkcionisati, a da ne ugrozi prisutne.

Demonstranti su sinoć pozvali građane da u većem broju nego danas dođu na proteste koji su planirani od devet sati ujutru. Oni su istaknuli kako nije vrijeme za odlazak na posao nego na demonstracije.

Podsjećamo, građani, okupljeni na protestu protiv najavljenih odluka Šmita o izmjeni Ustava Federacije BiH (FBiH) i Izbornog zakona BiH, zatražili su da se o mogućnosti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH zvanično oglase Ambasade SAD i Velike Britanije i poručili Šmitu da ovakav zakon sprovodi u Njemačkoj. Okupljeni su pozvali Šmita da im se obrati.

Protesti su organizovani protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH u obliku koji bi, smatraju, "donio nove unutrašnje probleme u BiH, kreirao nove diskriminacije i koristio jedino interesima HDZ-a".

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je juče na konferenciji za medije da je razgovarao sa Kristijanom Šmitom i upozorio ga da se ne upušta u nametanje izmjena Izbornog zakona BiH.