Lapišnica

Pukla brana iznad Sarajeva

  • 06.02.2019. 15:16

Služba civilne zaštite Opštine Stari Grad Sarajevo prethodnih dana je vršila stalne obilaske terena kako bi se pravovremeno reagovalo u slučaju izljevanja rijeka usljed otapanja snijega i velikih količina vode.

Ova služba evidentirala je najveći problem na lokalitetu Lapišnica tunela, koji teritorijalno pripada Republici Srpskoj ali su se problemi zbog novosagrađene mini brane i konstrukcije mosta u ovom dijelu, odrazili i na stanje u Starom Gradu.

Naime, na ovoj lokaciji izgrađena je brana i konstrukcija mosta koji povezuje obale Miljacke, a u svrhu prevoza teških građevinskih mašina koje učestvuju u gradnji mini hidroelektrane na Miljacki, u selu Dovići na području Opštine Istočni Stari Grad.

Usljed velikih količina vode, brana i most su zadržavali sve nakupine koje je Miljacka nosila i sprječavali protok vode zbog čega je došlo do formiranja vještačkog jezera.

U noći sa 2. na 3. februar zbog velike količine vode koja se zadržavala, došlo je do pucanja brane i konstrukcije mosta.

Velike količine vode sa svim što je bilo nakupljeno na brani (grede, građevinski materijal, stabla, gume itd) udarili su velikom snagom u branu na Bentbaši i samo zbog stalnog nadzora nadležne službe i pravovremene reakcije uposlenika na brani Bentbaša koji su je na vrijeme spustili, nije došlo do većih posljedica.

Zbog svega navedenog i evidentne opasnosti koja se može očekivati porastom vodostaja Miljacke, Služba civilne zaštite Opštine Stari Grad zatražila je hitnu reakciju nadležnih institucija: Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalne i kantonalne uprave civilne zaštite, Zavoda za vodoprivredu, te iste dopise uputila i premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Grada Sarajevo.

Od navedenih se traži da hitno poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti, saopšteno je iz Opštine Stari Grad.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм