Predsjednik Rusije

Putin nije "priznao genocid" u BiH

  • Извор: Агенције
  • 03.03.2022. 12:17

Mnogobrojni federalni mediji prenijeli su dezinformaciju da je ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru uporedio situaciju u Donjecku sa BiH i da je izjavio da je u Srebrenici počinjen "genocid".

Poslije objava ovih članaka uslijedila je i inspiracija za kolumne i analizi u kojima je temelj "Putinovo priznanje da je u Srebrenici počinjen genocid".

Na sastanku, čiji je snimak u cijelosti dostupan na YouTube kanalu Ruptly, govorilo se o rusko-ukrajinskoj krizi i mogućnosti ruskog priznavanja nezavisnosti samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk u Ukrajini (DNR i LNR). Na snimku sastanka, Putin ni u jednom trenutku ne spominje Bosnu i Hercegovinu. U transkriptu sa ovog sastanka, koji je dostupan na web stranici Kremlja, također se ne spominje Bosna i Hercegovina.

Kasnije toga dana, nakon što je obznanio da će Rusija priznati nezavisnost DNR i LNR, Putin se obratio naciji, održavši jednosatni govor. Snimak govora, uz prevod, dostupan je ovdje, a transkript je dostupan ovdje.

Putin ni u ovom govoru nije spominjao Bosnu i Hercegovinu niti Srebrenicu.

BiH se nije spominjala ni na pres-konferenciji održanoj nakon govora (transkript).

Pojedini federalni portalu kao izvor za tvrdnju da je Putin “juče izgovorio da se u BiH dogodio genocid” i rekao da se “u Ukrajini, kao nekada u Bosni i Hercegovini, provodi genocid” naveo članak portala The Guardian. Ipak, u ovom se članku to ne navodi.

Naime, u članku Guardiana navodi se da je “Putin pravio poređenja sa masakrom u Srebrenici”. Ne piše kada je tačno pravio ova poređenja.

Veliki dio ruskih napora da se postavi temelj za intervenciju na kosovski način u istočnoj Ukrajini čine tvrdnje da su ukrajinska nastojanja da povrate kontrolu nad teritorijama 2014. predstavljala "genocid". Putin je tu riječ upotrijebio u nekoliko navrata. Također je pravio usporedbe s masakrom u Srebrenici u Bosni.

U nastavku Guardianovog članka tvrdi se da se tema “genocida” često spominjala na sastanku ruskog Savjeta za sigurnost 21. februara. Ipak, ne tvrdi se da je Putin rekao da se u Ukrajini dešava genocid kao što se dešavao u BiH. 

Kako se u analizi navodi, mediji iz regiona su u više navrata u 2019. i 2020. godini tvrdili da je Putin, poredeći BiH sa Ukrajinom,  “priznao genocid u Srebrenici”. Ipak, Putin je u svojim obraćanjima koristio termin “masakr”, a ne “genocid”. 

(Raskrinkavanje)

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм