Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović: Izmjene Izbornog zakona idu u korist bošnjačkih stranaka

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2022. 10:12

Kristijan Šmit konceptom nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH želi da protivpravno nametne Srbima cenzus od tri odsto jednog naroda u jednom kantonu u Federaciji BiH /FBiH/, ocijenio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

On tvrdi da srpske delegate treba da bira 56.550 pravoslavnih Srba, koliko ih je, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živjelo u FBiH.

Radanović smatra da je sve osmišljeno tako što su na liste SDA, SDP, DF, SBB, SDBiH, NS na visoka mjesta stavljena lica koja su se samo izjasnila kao Srbi, a čiji je identitet pod znakom pitanja, prenosi "Glas Srpske".

Aktuelni delegat Kluba Srba iz Livanjskog kantona Goran Broćeta /SNSD/ rekao je da ne mogu ništa povoljno očekivati kada je poznato kako je sve išlo ranijih godina.

"Jedino legitimni i legalni predstavnici srpskog naroda najbolje znaju svoj narod, potrebe i probleme. Ako se i dalje dozvoli da kandidati i pred same izbore mijenjaju nacionalnost, ne možemo očekivati ništa dobro", ocijenio je Broćeta.

On je napomenuo i da model koji je spominjan ne bi donio bolje sutra.

"Opet bismo došli do toga da CIK, koji je priča za sebe, svojim odlukama popunjava Klub Srba, što je na štetu srpskog naroda. Vidjećemo da li će Srbi imati više pravih ili lažnih predstavnika u Domu", kaže Broćeta.

Srbi imaju, kako kaže, šansu da legalne predstavnike dobiju iz kantona deset, zapadno-hercegovačkog, posavskog i Goražda.

"Ako ne bude tako, CIK će opet donijeti odluke o popunjavanju Doma, tako da su velike šanse da se neke stvari, iz aktuelnog saziva, ponove", rekao je Broćeta.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана