Radanović: Kažnjavanje Srba za nošenje zastave u Odžaku nije iznenađenje

  • 14.01.2021.15:26

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da nije iznenađen što je Srbin u opštini Odžak kažnjen sa 200 KM zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije, s obzirom na to da je riječ o Posavskom kantonu, koji do danas nije sproveo presudu Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

"Od njih me ništa ne čudi i na taj način se sa područja Odžaka žele ukloniti Srbi. Činjenica je i da je na posljednjim izborima Srbin iz SNSD-a osvojio mandat u Opštinskom vijeću ove lokalne zajednice i predstavlja neku vrstu jezička na vagi, što im predstavlja dodatni problem", rekao je Radanović.

Radanović je pojasnio da se izricanjem kazne za isticanje zastave Srbije jasno poručuje Srbima da za njih nema mjesta u FBiH.

"Naše je da se borimo, kao što su to učinili ljudi u Odžaku koji imaju svog predstavnika u Opštinskom vijeću. Srpski narod do danas nije konstitutivan u Ustavu Posavskog kantona", ukazao je Radanović.

Kada je riječ o isticanju zastave Srbije, Radanović je istakao da je riječ o međunarodno priznatoj državi čija se zastava vijori ispred sjedišta UN na Ist Riveru u Njujorku, ali i u drugim svjetskim metropolama.

"Ne razumijem da bilo koji organ vlasti u BiH može da smatra da nekog vrijeđa isticanje zastave međunarodno priznate države. Nije problem da se zastava Srbije vijori u svjetskim metropolama, ali je problem u Odžaku", rekao je Radanović.

Radanović smatra da zastava Srbije vrijeđa Bošnjake i Hrvate možda zbog činjenice da je Odžak tokom Drugog svjetskog rata bio ustaško uporište.

"Berlin je pao 9. maja, a Odžak 25. maja 1945. godine", rekao je Radanović i dodao da su mnogi današnji stanovnici potomci tih koji su se borili u vojnim formacijama Nezavisne Države Hrvatske i nasljednici ustaške ideologije.

Radanović je podsjetio i da su Srbi iz Bosanskog Petrovca kažnjeni prošle godine zbog nošenja badnjaka.

"Svake godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sprorazuma se tradicionalno obilježavao Badnji dan, Božić, pravoslavna Nova godina, da bi se prošle godine dogodilo da učesnicima kolone budu izrečene novčane kazne, a da su dva policajca koja rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona suspendovana jer su učestvovali u proslavi Badnjeg dana", podsjetio je Radanović.

Prema njegovim riječima, za svakog ko se bavi zaštitom prava Srba u FBiH, više ništa ne može biti iznenađenje.

"Srbi se u FBiH vide kao problem koji treba da bude riješen upravo kažnjavanjem ili omalovažavanjem", smatra Radanović.

Srbin u opštini Odžak kažnjen je sa 200 KM zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije. Ova novčana kazna izrečena je na Badnji dan, kada pravoslavci tradicionalno obilježavaju dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.