Предсједник Одбора за заштиту права Срба

Радановић: Законом о продаји станова биће оштећена српска заједница

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2024. 12:50

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је да ће, уколико на сједници Дома народа Парламента ФБиХ буде усвојен Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, највише бити оштећена српска заједница.

Радановић је позвао српске делегате да не гласају за овај приједлог закона на данашњој сједници Дома народа Парламента ФБиХ.

- У ФБиХ је остало 300 до 500 станова који су у посједу, станарско право имају Срби који су били ангажовани у ЈНА, службама безбједности и дио у намјенској индустрији - додаје Радановић за Срну.

Према његовим ријечима, тих станова има највише у Сарајеву, Тузли, Мостару, Бугојну, Коњицу.

За лица која нису стекла станарско право, Радановић каже да ће, према овом закону, добити обештећење, али веома ниску цијену.

- На примјер, Србин који је био официр у ЈНА, имао стан од 55 метара квадратних на простору Сарајева, а отишао је за Србију и није добио други стан, биће обештећен, добиће 1.000 КМ по метру квадратном минус амортизација - навео је он.

Према његовим ријечима, то значи да ће Србин који је 1984. године добио тај стан, имати 40 одсто амортизације и добиће 600 КМ по метру квадратном.

- На примјер, за стан од 55 метара квадратних добиће само 33.000 КМ. Реална цијена таквих станова, који су углавном у централном дијелу Сарајева, је 3.000 КМ по квадрату - додао је Радановић.

Радановић указује да ће цијена стана од 55 квадрата који ФБиХ хоће да плати бити само 33.000 КМ, за нешто што вриједи и 165.000 КМ.

- Тај закон је дискриминаторски са аспекта тога да Србин који је имао станарско право, а служио је у ЈНА, након рата отишао за Србију и тамо добио други, можда и мањи и лошији, неће уопште имати право да добије стан или да на било који начин дође у својину или могућност да га прода, јер му ФБиХ одузима тај стан и даје у власништво локалној самоуправи, кантону или ФБиХ - навео је он.

Он наводи да је овдје у питању дискриминаторска одлука која се односи искључиво на Србе.

- Нема ниједног муслимана, ни Хрвата који је остао без стана. Тиме се шаље порука Србима да нису добродошли у ФБиХ, нити могу да се осјећају као своји на своме. То је доказ да је ФБиХ муслиманско-хрвтатски ентитет - закључио је Радановић.

Делегати Дома народа Парламента ФБиХ требало би данас да по хитном поступку разматрају Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право.

Федерална Влада је на сједници 9. јануара у Мостару, на приједлог федералног Министарства просторног уређења утврдила Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!