Tema dana

Radeta: Krajnje vrijeme da CIK radi u skladu za Izbornim zakonom

  • Извор: АТВ
  • 03.01.2023. 20:30

Aleksandar Radeta, član Republičke izborne komisije, gostujući u Temi dana ATV-a, rekao je da je krajnje vrijeme da CIK BiH radi u skladu sa Izbornim zakonom BiH i da se pridržava zakona, jer je u Zakonu sve jasno.

Kaže da je sav ovaj postizborni cirkus proizvod politizacije izbornog procesa, i dodaje da je bilo normalno da se, bez ikakvih dilema, sve to davno završi.

“U samom članu 9.12 a Izbornog zakona stoji da Narodna skupština Republike Srpske bira pet delegate u Dom naroda, i da je postupljeno po tome ne bi bilo nikakve dileme. U samom izboru, Narodna skupština je izabrala svoju komisiju za izbor i imenovanje koja je sastavljena od predstavnika i vlasti i opozicije. Svi oni su bili jednoglasni, jer je tačno utvrđeno kako treba glasati, i svi su oni bili jednoglasni da sporni glas nije bio u skladu sa onim što je propisano”, izjavio je Radeta za ATV.

On kaže da se CIK BiH pozvala na to da je iznad i Narodne skupštine Srpske, gdje je u članu 9.12 a jasno stavljeno do znanja ko bira delegate. Međutim, CIK je izvršila nešto što je nepojmljivo, smatra Radeta.

“Oni su se stavili da su drugostepeni organ Narodnoj skupštini Srpske, što de fakto nisu”, pojašnjava Radeta.

Podsjeća da, ako glasač prekriži listu na izborima, da to ne znači da je glasao za nju, već je on a prirori protiv te liste ili eventualno želi da taj listić bude nevažeći.

“To je, po mom mišljenju, i ovdje bio slučaj. Neko je dobio nalog da glasa za nekoga, on je ispunio svoju građansku dužnost, odnosno dužnost narodnog poslanika da glasa, ali nije htio da da glas nikome. To je legitimno pravo, i narodnih poslanika i glasača, da izaberu da njihov glasački listić bude nevažeći”, izjavio je Radeta.

Gostovanje Aleksandra Radete u Temi dana možete pogledati u video prilogu.