Rak pokrenuo postupak

"Atmosfera cijele emisije je išla u smjeru da se Dodik treba ukloniti"

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2022. 19:05

MUP Republike Srpske obavijestio je bh. Tužilaštvo o spornom snimku “Fejs” televizije. U snimku voditelj emisije Senad Hadžifejzović poziva na ubistvo srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika. Sve informacije iz MUP-a Srpske su proslijeđene u SIPU a izvještaj podnesen Tužilaštvu BIH.

“Dežurni tužilac Tužilaštva BiH je zatražio da policijski službenici MUP-a Republike Srpske sve informacije kojima raspolaže dostave SIPI, te da se Tužilaštvu BiH dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, što je i učinjeno”, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Regulatorna agencija za komunikacije pokrenula je postupak protiv “Fejs” televizije. I to jer su kako navode podstaknuti reakcijama dijela javnosti. 

 “Razlog za hitnu reakciju Agencije je činjenica da je jedan dio javnosti u BiH bio uznemiren mogućim korištenjem riječi koja je nedopustiva u javnom medijskom prostoru ("ubiti") u navedenom programskom sadržaju, a koja bi mogla biti protumačena kao podsticanje na izvršenje krivičnih djela, te posmatrana u kontekstu odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija”, rekli su u RAK-u.

Nakon snimka u kome Hadžifejzović navodno pita da li je rješenje da se Dodik "smijeni, smiri, ubije?", juče se tokom dana Hadžifejzović nije oglašavao. Da se odbrani pokušao je tek sinoć. Da opere Hadžifejzovića prvi je u pomoć priskočio BN, pa su u cjelosti objavili pismo u kome Hadžifejzović tvrdi da nije rekao “Ubije” nego “umiri”.

Obrušio se i Hadžifejzović i na Regulatornu agenciju za komunikacije i to čim su najavili sankcije njegovoj medijskoj kući. Pa je salvu optužbi iznio na njhov račun odnosno na račun direktora Draška Milinovića. Bez obzira što Hadžifejzović sada napada druge to ne može umanjiti ono što je izrekao on. A to je, kažu iz SNSD-a, vrlo jasno.

“Kada se pažljivije posluša jasno se vidi da je on rekao ‘ubije’ i namjerno je to rekao na taj način da postoje različita tumačenja i da se mi sad svi bavimo tim je l’ umiri ili ubije. Međutim, jasno se vidi i čuje i iz položaja njegovih usta i govora tijela da je on čak i bio u alkoholisanom stanju i da je vjerovatno izašao van granica tolerancije pažljivosti”, kaže za ATV Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republke Srpske.

Na prvu se moglo pomisliti  da je riječ o nepromišljenoj izjavi, međutim atmosfera cijele emisije išla je u smjeru da se Dodik treba ukloniti, kažu stručnjaci za bezbjednost. Nema sumnje, poručuju, da je to krivično djelo. 

“Tako olako u studiju pozvati američku stranu je u najmanju mjeru neozbiljno i jeste krivično djelo. I ja zaista očekujem da Tužilaštvo pokrene istragu zajedno sa policijskim agencijama”, izjavio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Šta god da je Hadžifejzović rekao u drugom entitetu podržavaju.  Među prvima mu je podrška stigla od Sabine Čudić, budućeg poslanika u Parlamentu BiH, kojoj očigledno nije bitno da li je Hadžifejzović pozvao da se Dodik umiri ili ubije. Reagovalo je i Udruženje BH novinari. Ali ne na to šta je rečeno na Face TV, nego na odluku RAK-a jer je po njima direktor RAK-a prekršio profesionalno i etičko obavljanja dužnosti, Hadžifejzović nije.