Istoričar

Raković: Šmitovo laganje u Njujorku - dio otvorene kampanje protiv Srba

  • Извор: СРНА
  • 13.05.2022. 14:40

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je Srni da je u toku otvorena kampanja protiv srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u regionu, što se najbolje vidi u otvorenom laganju Kristijana Šmita pred Savjetom bezbjednosti UN, apliciranju Prištine za Savjet Evrope, kao i u najnovijem potezu carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Raković je poručio da Srbe kao narod i njenu crkvu može očuvati samo jedinstvo.

On je naglasio da je Šmit otvoreno lagao kada je u NJujorku rekao da na Balkanu nema mirnog razdruživanja, zaboravljajući da se Makedonija prvo mirno razdružila od socijalističke Jugoslavije 1991. godine, a potom Crna Gora iz zajedničke države sa Srbijom 2006. godine.

"NJegovo laganje ključno doprinosi razdruživanju BiH, tako da će se i ovaj njegov nelegitimni mandat pamtiti po tome što će BiH još brže ići ka mirnom razdruživanju na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, a ukoliko političko Sarajevo, muslimani, kao glavni Šmitovi puleni imaju namjeru da započnu neke sukobe, onda je to drugačiji problem", rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, Šmit treba to da kaže, a ne da svaljuje krivicu na srpski narod i na Republiku Srpsku koja je krenula putem povratka svojih nadležnosti i zaštite svojih nacionalnih interesa u BiH.

"Šmit treba da bude krajnje otvoren - da je političko Sarajevo ustvari prijetnja, a ne Republika Srpska na koju je on pokazivao prstom u Savetu bezbednosti i, evo, poslužio se lažima", rekao je Raković.

On je rekao da nije nemoguće da se dogodi da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope, ali da je bilo i mnogo gorih raspleta u srpskoj istoriji.

"Ali, ako smo jedinstveni i ako pokažemo tu našu nacionalnu celovitost i u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i sa našom braćom u Crnoj Gori, onda uprkos svim tim pristisima koji su zadesili Srpsku, Srbiju i SPC imamo šansu da izađemo kao pobednici iz ovoga, samo što su ovo utakmice koje se igraju na duge staze, a možda čak i na celi život", rekao je Raković.

Ona je istakao da Srbija mora da se postara da joj Rusija pomogne u ovoj situaciji tako što neće posegnuti za bilo kakvim represivim mjerama i sankcijama Rusiji.

"Jer, onda, ako za tim posegnemo, gubimo našeg saveznika. Jeste otežana uloga Rusije u ovom trenutku jer je ona zabavljena svojim problemima koje ima u Ukrajini, ali to ne znači da je nemoguće da Rusija podrži Srbiju u zaštiti naših vitalnih nacionalnih interesa", rekao je Raković.

On je dodao da je, čak, uvjeren da će se to dogoditi, ali da i Srbi "treba da urade nešto da se to dogodi".

"Ovo što je do sada bio slučaj, oslanjati se na Zapad kao saveznika, pokazalo se kao krajnje loše po nas, jer time što smo htjeli i srljali na Zapad i zapadne integracije poslije petooktobarskih promena u Srbiji. To nije poremetilo Zapad u namerama da i dalje razbija i razgrađuje naš državni prostor secesijom Crne Gore, a zatim i jednostranom secesijom Kosova", rekao je Raković.

On je naglasio da Srbi treba da imaju u vidu da će Zapad ponoviti taj scenario čak i ukoliko Srbi pognu ramena do kraja.

"To nikako ne bismo smjeli da uradimo, jer onda dolaze novi pritisci, nove ucene i tome nikada neće biti kraj", zaključio je Raković.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина