Vitomir Popović

Različiti aršini Ustavnog suda za FBiH i Srpsku

  • 18.10.2018. 14:58

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović smatra da odluka Ustavnog suda BiH o grbu i himni Federacije BiH (FBiH) ni nakon 12 godina nije sprovodena zbog različitih aršina ovog suda, ali i zbog velikih problema u samoj FBiH između Hrvata i Bošnjaka.

On je naveo da postoje različiti aršini za FBiH i Republiku Srpsku, što se ne bi smjelo desiti kada je riječ o Ustavnom sudu BiH. 

"Ustavni sud se, nažalost, u nekim predmetima pretvorio u instituciju koja treba da napravi unitarnu BiH, što je potpuno pogrešno i što izaziva sumnju u niz odluka koje su donesene", rekao je Popović Srni. 

Prema njegovim riječima, u tom pogledu treba posmatrati i odluku u odnosu na 9. januar kao Dan Republike Srpske, koja je hitno sprovedena, ali i odluku o grbu i himni FBiH, koja se već 12 godina ne sprovodi. 

On je podsjetio da je sva domaća i međunarodna javnost "podignuta" da bi bila sprovedena odluka u vezi sa 9. januarom. 

"To je ono što očigledno ide u prilog činjenici da Ustavni sud BiH ima različite aršine. Problem je i u tome da su jedan broj sudija stranci koji se ponašaju kako im diktiraju pojedini predstavnici međunarodne zajednice", ocijenio je Popović. 

Ako nastave na ovakav način, upozorio je on, Ustavni sud će se urušiti sam od sebe i neće biti konačni autoritet u primjeni određenih standarda vezanih za međunarodne konvencije i standarde, za šta je nadležan. 

Popović je ukazao i na to da se ovaj sud u određenim predmetima čak pretvarao kao sud pune jurisdikcije i donosio odluke koje su bile veoma sporne sa aspekta prava i činjenica. 

"Nadam se da će napokon izaći iz politike i biti sud kakav je predviđen Dejtonskim sporazumom i raditi ono što jeste pravo, a ne ono što bi mogla ili trebala da bude politika. Politika je relativna, zavisno od političke scene koja se dešava u okviru međunarodne zajednice, ali sud treba da se bavi pravom", istakao je on. 

Popović je napomenuo da je razlog nesprovođenja odluke i to što postoji niz problema u samoj FBiH. 

"Problem je usaglasiti cijeli niz pitanja između Hrvata i Bošnjaka kao naroda koji su osnovali FBiH Vašingtonskim sporazumom. Sada se tu pojavljuju i Srbi koji su bili davno otpisani i sad treba nešto uraditi i za njih u tom svemu. To je ozbiljan problem", konstatovao je Popović. 

On kaže da postoji potpuna saglasnost i kod jedinih i drugih da "Srba ne treba da bude". 

Prema njegovim riječima, odnos između Hrvata i Bošnjaka je veoma rovit i sporan oko same FBiH. 

"Vrijeme je pokazalo da to ne može da funkcioniše i da će stvoriti niz problema, ne samo za FBiH, nego i za BiH kao međunarodno formalno pravno priznat subjekt prava", zaključio je Popović. 

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм