Sastanak održan u subotu

Reakcije na sastanak SNSD-a i "osmorke": "Neće biti kočenja projekata"

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2022. 19:10

Dogovor sa "osmorkom" objeručke su prihvatili i koalicioni partneri SNSD-a. Dobro je, kažu, što neće biti kočenja projekata i što se konačno počelo razgovarati na zajedničkom nivou. Po svemu sudeći, Savjet ministara će biti formiran brže nego ranijih godina.

"Ako to bude ispoštovano kroz ovaj mandat za koji se priprema izbor nove Vlade Srpske, odnosno Savjeta ministara, to će samo po sebi biti dovoljno u odnosu na neke prethodne periode kada je to zaista bilo nemoguće i zabrinjavajuće", izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

U Savjet ministara bi više partija nego ikada prije. SNSD i „osmorka“ o pozicijama još nisu pregovarali. Dijelu kolača nadaju se i neki drugi. 

"Što se tiče pozicija u Savjetu ministara, do sada sa gospodinom Izetbegovićem skoro da nismo imali nikakve pozicije u Savjetu ministara sem jednog zamjenika ministra, agencije su bile na čekanju nismo imali direktorskih mjesta, nadamo se da ćemo to sada da popravimo", izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Nakon razgovora pobjednika sa obje strane, jasno je da će prioriteti na zajedničkom nivou biti ekonomski razvoj. Republika Srpska od osmorke ima obećanje, da neće stajati na putu razvoja. 

„Ono što je važno je da pokažemo građanima Bone i Hercegovine da postoje neke nove strukture vlasti koje su spremne da sarađuju da pričaju i onom o čemu se slažu,  a pogotovo o onom o čemu se ne slažu. Da traže rješenja a ne da se sukobljavamo, da jedni drugima šaljemo poruke pored problema drugih u ovoj zemlji“, rekao je  Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Na razgovorima, kažu u SNSD-u , nije bilo uslovljavanja. Radi se o partnerskom odnosu. 

„Ovdje smo u kapacitetu punih partnera bez namjere da bilo kome ko ispunjava želje. Mi imamo i želimo sa partnerima sjednemo i otvorimo pitanja koja mislimo da treba da se rješavaju na nov način“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Kako će izgledati novi saziv Savjeta ministara, malo ko se usudi da licitira. O imenima ministara i dalje se smao spekuliše. 

„To je jako teško reći u ovom momentu upravo zbog te promjene koju smo pomenuli da Bošnjaci imaju nove predstavnike na državnom nivou. Odnosno da se ne radi o koaliciji tri najveće stranke u PD PS BIH. Sada je pitanje kako će ta široka koalicija, tih devet stranaka pristupiti tim pregovorima“, smatra politički analitičar Filip Matić.

Što se osmorke tiče, priča se da bi u Ministarstvo bezbjednosti mogao Almedin Konaković. Kad je riječ o SNSD-u, neki od dosadašnjih članova Savjeta ministara mogli bi tu i da ostanu.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм