BiH

Regionalni sastanak o suzbijanju nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine oružjem

  • Извор: АТВ
  • 04.07.2023. 11:19

Bosna i Hercegovina je domaćin Regionalnog koordinacijskog sastanka o provođenju „Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu do 2024. godine“.

Na dvodnevnoj konferenciji, koja se realizira uz podršku EU i SEESAC, predstavnici iz cijelog regiona predstavili su dosadašnje realizirane mjere te razgovarati o koordinaciji budućih zajedničkih aktivnosti.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je naglasio da su nadležni organi u BiH u proteklom periodu uložili su značajne napore kako bi u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja postigli održiva rješenja.Dodao je da je pored migrantske krize, krijumčarenje oružja predstavlja jedan od najvećih problema, sa kojim se moramo i dalje baviti u smislu pronalaženja najboljih rješenja za njegovo smanjenje. 

“Posljednji incidenti koji su se zloupotrebom vatrenog oružja desili na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, predstavljaju veliku opomenu i upozorenje za sve nas. Tragična iskustva koja su nas zadesila u tim događajima, nažalost govore o tome, da u narednom periodu moramo biti još više fokusirani na stvaranje sigurnog okruženja u kojem bi trebali da žive građani Bosne i Hercegovine, drugih država regiona ali i Evropske unije”, kazao je Nešić. 

Prezentirao je i neke od najznačajnijih rezultata koje je BiH postigla u proteklom periodu u saradnji sa međunarodnim partnerima ali i državama u region. 

Uz saradnju svih policijskih agencija u BiH, u proteklih pet godina prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada i dijelova malog oružja i lakog naoružanja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na raniji period. Unaprijeđena je sigurnost skladišnih kapaciteta policijskih agencija u Bosni i Hercegovini na 17 lokacija, ojačene su kapacitete službenika Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje ali i drugih nadležnih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм