Staša Košarac

"Republika Srpska pred partnere ide sa konkretnim rješenjima bilo kojeg pitanja"

  • 23.08.2023. 17:41

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da radna grupa u domenu pravosuđa već može govoriti o Zakonu o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, koji je dostavila Republika Srpska.

Košarac, koji je i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara, rekao jeda se ova radna grupa, čije formiranje je dogovoreno na sastanku partnera iz vlasti prethodnog mjeseca, treba što prije referisati i o Zakonu o Ustavnom sudu, koji je takođe dostavila Republika Srpska, kako bi se i ovo pitanje kroz odlučivanje u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini tretiralo kako je predviđeno.

Košarac je govoreći o današnjoj sjednici Savjeta ministara i Zakonu o sudovima, koji je bio na dnevnom redu sjednice, istakao da je jedna strana potencirala pitanja ljudskih i vjerskih prava, dok sa druge strane postoji razmišljanje da nije potrebno donositi novi zakon, već da se postojeći zakoni kroz izmjene i dopune mogu korigovati.

"Apelujem na radnu grupu za sektor pravosuđa da se napravi analiza kako bismo danas ili sutra imali telefonsku sjednicu, kako bismo mogli u ponedjeljak imati zakone na parlamentu", rekao je Košarac novinarima.

On je podsjetio i da je Republika Srpska u sličnim situacijama svaki put izlazila sa prijedlozima rješenja, naglašavajući da je plan za deeskalaciju u BiH prvo uradio SNSD i institucije Republike Srpske, te da svaki put Srpska ide pred partnere sa konkretnim prijedlozima u vezi bilo kojeg pitanja.

"U konkretnom slučaju Republika Srpska je dostavila dva teksta zakona, o Ustavnom sudu i prestanku mandata stranih sudija i naravno da smo o tome na današnjoj sjednici Savjeta ministara govorili pružajući priliku i drugima koji učestvuju u radu da iznesu svoje stajalište", naglasio je Košarac.

Govoreći o Zakonu o organizaciji tržišta vina, o kojem se ministri danas nisu izjašnjavali, Košarac je naveo da je ministarstvo kojim rukovodi u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima i predstavnicima drugih radnih tijela pripremilo ovaj zakon, koji ima potpunu podršku proizvođača vina iz BiH.

"Naši ljudi imaju zapažene rezultate u bilansu spoljnotrgovinske razmjene sa zemljama EU i postoji obaveza da našu legislativu do novembra 2024. uskladimo sa evropskim standardima, kako bi naši prozivođači mogli i dalje nesmetano da izvoze vina na tržište EU", istakao je Košarac.

On je dodao da su primjedbe na ovaj zakon bile tehničkog karaktera, te izrazio nadu da će se u toku narednih dana obaviti dodatne konsultacije, kako bi zakon mogao proći proceduru u Savjetu ministara, a nakon toga i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Košarac je istakao da partneri u vlasti na nivou BiH imaju transparentan pristup, te da su posvećeni tome da u definisanim rokovima, kako Savjet ministara, tako i Parlamentarna skupština definiše pitanja iz 14 ključnih prioriteta.

"Postigli smo da na temelju političkih dogovora, koje smo postigli juče u Istočnom Sarajevu, svako iz domena svojih nadležnosti, nastavimo sa onim elementima dogovora političkih lidera i subjekata koji čine vlast na zajedničkom nivou", zaključio je Košarac.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.