Zoran Tegeltija

Revidirana strategija pred Savjetom ministara kad za to bude konsenzusa

  • 11.02.2020. 19:23

Revidirana strategija o precesuiranju ratnih zločina naći se se ponovo na dnevnom redu Savjeta ministara ali kada se usaglase sve strane, poručuje predsjedavajući Zoran Tegeltija.

O strategiji se nije govorilo na prethodnoj sjednici kao što je to trebalo da bude ali zato o njoj pojedinci diskutuju u medijima kaže Tegeltija. Stgrategija je, podsjećamo sa dnevnog reda sjednice  Savjeta ministara skinuta na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisere Turković.

"Ja se nadam da će biti dovoljno spremnosti da se usvoji taj dokument koji su usvojili i usaglasili pravni stručnjaci u BiH iako nažalost smo u situaciji da sad neki putem medija šalju poruke oko te strategije, a ja mislim da se to ne usaglašava pitem medija već da se odluke usaglašavaju na sastancima", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministra BiH. 

Skidanje revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina politički je uticaj, samim tim što se izbjegava rasprava o tome kaže to prvi čovjek VSTS-a. Milan Tegeltija za ATV kaže da je ovo pitanje ponovo skinuto sa dnevnog reda i to bez ikakvog obrazloženja. Upravo zbog toga ne može se govoriti da su svi u BiH za unapređenje ovog pitanja, a istovremeno zbjegavati usvajanje strategije. 

"Sad imamo veliki problem za procesuiranje ratnih zločina koja je meni nejasan potez, počinjem sa sumnjam u nemjere onih koji skidaju sa dnevnog reda takvu jednu stretegiju jer ne možete govoriti da ste vi za unapređenje, a istovremeno odbijate da raspravljate i odbjate strategiju koja se usaglašava sa svim partnerima", istakao je Milan Tegeltija prvi čovjek VSTS-a.

Usvajanje revidirane strategije bošnjacima ne odgovara kaže to i Milorad Kojić posebno jer i dalje imaju ratne kadrove preko kojih kako kaže kontrolišu dio pravosuđa. Kojić ponavlja i da je riječ o kvalitetnom dokumentu o kome su se sve strane usaglasile pa je zato još nelogičnije što se usvajanje strategije ciljano izbjegava.

"Oni žele da sa se ovim potezima učvrste te presuda i njih u suštini ne želeći da procesuiraju osobe iz njihovog naoda koje su odgovorne za ratne zločine da ih na taj način pokušaju amnestirati kroz kadrove koje kontrolišu", istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rara, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Sarajevu ne valja ništa što odgovara Republici Srpskoj. Tako je i po pitanju revidirane strategija kažu iz Udruženja žena žrtava ratne torture.

"Šta god bi Srbi predložili ili što bi bilo u njihovu korist i korist opstanka BiH i u njoj Republike Srpske oni će raditi kontra, oni jednostavno na svaki način traže sve što je srpsko da se odbije valjalo ili nevaljalo bilo kakav prijedlog da dolazi od Srba on je neispravan", rekla je Božica Živković Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtva rata.

Na usvajanje ove strategije čeka se već tri godine.