Савјетник предсједника Републике Српске

Ромић: Политички процес против Додика покушавају да ставе у правне оквире

  • Извор: АТВ
  • 20.10.2023. 20:44

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић каже у емисији Прича се да је процес против Милорада Додика политички и да неко покушава да га стави у правне оквире.

"Не можете да подижете оптужницу ако немате кривично дјело. Предсједник Додик и господин Лукић су оптужени за кршење члана "203 а" КД, који се тиче не извршавања одлука високог представника. Први ствар је да тај члан не постоји у Кривичном закону БиХ јер паарламент доноси законе. С друге стране, не можете извршити кривично дјело ако објекат заштите ток кривичног дјела су одлуке високог представнка, а ви тренутно немате високог представника. И трећа ствар, да никада, предсједник једне Републике не може бити оптужен и појавити се на таквом мјесту због постојања института имунитета. Све у вези са овим поступком је апсурдно. Ово је политички процес који неко покушава да стави у правне оквире. Овдје имате сукоб двије стране, Милорада Додика као институције и нечега што би требало да буде институција, а није, то је Суд БиХ. Он потпуно антидејтонски дјелује, а сада преко правног насиља смјењује изабране представнике", каже Ромић.

Говорећи о изједначавању Кристијана Шмита и Кристијана Шварц Шилинга, Ромић објашњава "федерални преседан".

"Код Кристијана Шварца Шилинга, што је важно јер се позивају на њега као преседан. Имате писмо предсједавајућег Савјета безбједности које је тада објављено да Шилинг долази као вршилац дужности у канцеларију високог представника. И што је најважније, све потписнице Анекса 10 су тог тренутка прихватиле Шилинга као привремено рјешење. Тај човјек је био овдје шест мјесеци. Тренутни узурпатор, преко годину дана је физички заузео ОХР", каже Ромић.

Он напомиње да можемо повући потпис Анекса 10.

"Република Српска је један од потписника. Високи представник постоји само у контурама Анекса 10, има ли игдје ријечи о њему у неком другом важнијем Анексу? Нема. Он дјелује само у Анексу 10, а тај Анекс је потпуно извитоперен. Он је требао да има консултативни карактер, да људе зближи за преговарачки сто, а радио је обратно. Умјесто хармоније, стварао је атмосферу страха. Све што је требао да ради није радио, а све што му није повјерено Дејтоном је радио. Када се спомиње Члан 5 да је он коначни ауторитет коначног тумачења, само тог анекса, јер само том анексу припада. А не цијелог Дејтонског споразума или Анекса 4. Устав тумачи само Уставни суд, а и он је у кризи", каже Ромић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.