Руска Амбасада

"Русија не намеће БиХ спољнополитичке изборе, НАТО не интересује трајни мир"

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2023. 15:28

Русија не покушава да наметне БиХ спољнополитички избор и приоритете, а догађаји посљедњих година показују да НАТО не интересује трајни мир и стабилност у Европи, саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Поводом интервјуа команданта НАТО штаба у Сарајеву генерала Памеле Мекгахе за "Ослобођење", из руске Амбасаде у БиХ истичу да се, нажалост, у реторичком арсеналу функционера Сјеверноатлантске алијансе није појавило ништа ново.

- Генерал /Мекгаха/ је опет искористила потрошене тезе о `малигном руском утицају` које смо већ чули од више западних политичара, укључујући и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга - наводи се у реаговању руске Амбасаде.

Из Амбасаде Русије истичу да се понављају апсурдне инсинуације о наводним "хакерским упадима", "дезинформацији", "застрашивању" те "другим дестабилизујућим активностима" Русије без покушаја да се наведе барем један доказ или примјер таквих активности.

- Међутим, у садашњој Европи управо НАТО је постао инструмент и извор дестабилизације. Догађаји посљедњих година показују да Алијансу, упркос изјавама функционера на свим нивоима, не интересује трајни мир и стабилност у Европи - наводе из руске Амбасаде.

У саопштењу се наглашава да су државе чланице НАТО-а, као и сама Алијанса, игнорисале многобројне приједлоге руског руководства за стварање новог, праведнијег система безбједности у Европи, покушавајући да потпуно искључе Русију из европске безбједносне архитектуре.

- Постало је очигледно да Сјевероатлантска алијанса није ништа више од инструмента који САД користе за спољнополитичку контролу и продају америчког наоружања широм свијета, која често садржи и корупциону компоненту. Добра илустрација овога су саопштења америчких аналитичара да око 90 одсто новца који се користи за војну помоћ Вашингтона кијевском режиму остаје у САД - наводи се у саопштењу.

Из руске Амбасаде указују да и у овим условима о бесмислености НАТО-а пуно свједочи и намјера једног од кандидата на америчким предсједничким изборима да напусти Алијансу у случају побједе.

- Са своје стране више пута смо истицали да Русија не покушава да наметне БиХ спољнополитичке избор и приоритете. Међутим, при доношењу својих одлука полазићемо од дубоке анализе објективне војнополитичке ситуације на Балкану и генерално у Европи - напомињу из Амбасаде Русије у БиХ.

Командант НАТО штаба Сарајево бригадни генерал Памела Мекгаха изјавила је за "Ослобођење" да НАТО има јак интерес да омогући стабилну и просперитетну БиХ и мир на западном Балкану, те позвала Русију да у овом региону има конструктивну улогу.

Она је навела да Русија "редовно ради управо супротно, што се види кроз хакерске упаде, дезинформације, застрашивање и друге дестабилизујуће активности". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.