ФПН Бањалука

Сајић: ЕУ потврдила ставове Српске, останак ОХР-а води распаду БиХ

  • Извор: СРНА
  • 27.03.2024. 15:01

Доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Нина Сајић оцијенила је за Срну да је ЕУ, одлуком о додјели кандидатског статуса БиХ, послала поруку да је дошао крај протекторату високог представника и да ће останак ОХР-а допринијети распаду, а не очувању БиХ.

"Што су дуже овдје, то ова земља више тежи дисолуцији, односно распаду", навела је Сајићева.

Она је подсјетила да је још 2008. године у извјештају о напретку БиХ јасно речено да се постојање ОХР-а коси са даљим напретком БиХ према ЕУ.

"То је у посљедњих 15-ак година стављено по страни због притиска САД и Велике Британије", навела је Сајићева.

Она сматра да БиХ не може ићи према европској породици држава уз страног протектора и да ће се у наредном периоду видјети ко је у БиХ заправо за ЕУ, а ко није.

"Ако видите реаговање бошњачке политичке елите, врло је јасно да они подржавају протекторат и да њима није ни стало до даљег напредовања БиХ ка ЕУ", истакла је Сајићева.

Она сматра да би било интересантно чути мишљење Амбасаде Њемачке или њених званичника, јер је Кристијан Шмит и дошао у БиХ захваљујући њима.

"Биће интересантно да видимо да ли Њемачка иступа изван оквира ЕУ или стоји уз своје партнере, остале чланице ЕУ", рекла је Сајићева.

Портпарол Европске комисије Петер Стано саопштио је да је висок степен међународне супервизије неспојив са европском будућношћу БиХ и то након што је Кристијан Шмит донио одлуку о измјени Изборног закона БиХ.

Стано је навео да би Шмитова "извршна овлаштења требала да се користе само као крајња мјера против непоправљивих незаконитих радњи".

Шмит је јуче изјавио да је донио одлуку да наметне измјене Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.