Sarajevo

Samo dan nakon što je osuđen: Novalić potpisao Memorandum o unapređenju zatvora u FBiH

  • Извор: Кликс
  • 06.04.2023. 15:52

Samo dan nakon što je prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora u okviru afere "Respiratori, premijer FBiH Fadil Novalić potpisao je Memorandum koji predviđa unapređenje zatvorskog sistema u ovom entitetu.

Naime, Novalić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Halil Lagumdžija  potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o rekonstrukciji dijela zgrade u kojoj je smješten Kazneno-popravni zavod Sarajevo (objekat Miljacka), a za potrebe proširenja Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu.

Dokument precizira saradnju federalne i kantonalne vlade, te VSTS-a BiH, na unapređenju zatvorskog sistema u drugom entitetu.

Riječ je o osiguranju uslova za provedbu projekata izgradnje novog KPZ-a Miljacka na lokalitetu Igman - Blažuj, te poboljšanju uslova rada Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu putem rekonstrukcije zgrade Palate pravde u Sarajevu.

Time je potvrđeno zajedničko opredjeljenje da je izgradnja i rekonstrukcija zgrada pravosudnih institucija u BiH jedan od strateških prioriteta.

Potpisanim memorandumom definisano je da će Vlada Federacije, nakon iseljenja KPZ-a Miljacka iz dijela objekta u ulici Branilaca Sarajeva, ove prostorije do 1. jula ove godine predati Kantonalnom i Opštinskom sudu u Sarajevu, a za čije potrebe će biti rekonstruisane i adaptirane.

Takođe, Vlada FBiH će u federalnom budžetu osigurati sredstva za završetak izgradnje i opremanje novog kompleksa KPZ-a Miljacka na lokalitetu Igman - Blažuj, te ishodovati upotrebnu dozvolu po okončanju izgradnje.

Precizirano je i da će Vlada FBiH do okončanja izgradnje ovog KPZ-a osigurati sredstva za privremeno preseljenje svih pritvorenika i zatvorenika u druge kazneno-popravne zavode u FBiH, kao i uprave KPZ-a na drugu lokaciju.

Osiguraće i sredstava za rad Sudske policije FBiH na aktivnostima ovog preseljenja, kao i svih drugih aktivnosti koje bude neophodno provesti za vrijeme rekonstrukcije i adaptacije dijela zgrade Palate pravde.

Vlada KS, kako se navodi u Memorandumu, ima zadatak da po završetku radova osigura sredstva za nabavku i opremanje zgrade kancelarijskim namještajem i IKT opremom, kao i za tekuće održavanje rekonstruisanog objekta, uključujući i prostorije kojima raspolaže Sudska policija.

Nakon završetka radova Vlada KS treba preduzeti sve potrebne aktivnosti s ciljem ishodovanja upotrebne dozvole.

VSTS BiH će koordinirati aktivnosti strana potpisnica uključenih u realizaciju ovog projekta, kao i sve aktivnosti uime sudova. Takođe, VSTS je sredstvima Vlade Norveške obezbijedio izradu projektne dokumentacije, što uključuje detaljne nacrte i tehničke specifikacije, te zakonom tražene elaborate, a u saradnji sa sudovima izradio je i plan raspodjele prostora u Palati pravde u Sarajevu.

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)