Reagovanje Nikole Špirića

Šarović bio na međunarodnoj listi, a na čijoj je Prilepin?

  • 30.08.2018. 14:30

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić pozvao je Savjet ministara da odgovori javnosti na osnovu koje odluke, zakona i propisane procedure je donesena odluka o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu i naglasio da je lista na kojoj se nalazio Mirko Šarović i kojom on danas, kako kaže, maše - međunarodna.

Komentarišući jučerašnji izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića da se u osnovi protivi svim vrstama crnih lista jer se i sam našao na jednoj od njih, Špirić je naglasio da su liste koje je potpisivao on u svojstvu predsjedavajućeg Savjeta ministara bile u skladu sa zakonom, za razliku od liste na koju je stavljen Prilepin.

"Odluke koje sam ja potpisivao bile su u skladu sa zakonskim procedurama i objavljene su u Službenom glasniku zbog čega sada Šarović i može da ih pokazuje javnosti. Neka oni pokažu na osnovu čega oni danas rade i na osnovu čije odluke su zabranali ulazak Prilepinom u BiH. To je ono što javnost traži", istakao je Špirić u izjavi za Srnu.

Izrazivši žaljenje što je Šarović svojevremeno dospio na liste Savjeta bezbjednosti UN-a i EU, pa ga je Savjet ministara držao na tim listama, Špirić je istakao da Šarović treba da kaže i zašto je bio na takozvanim crnim listama koje su pravile međunarodne organizacije, a ne Savjet ministara.

"Takođe, treba da kaže da mu je ta ista vlast, koja je potpisivala te odluke i pomogla da namiri duševnu bol u iznosu 100 hiljada KM iz budžeta institucija BiH kad je izašao iz pritvora. Slučaj 'Prilepin', u koji je duboko involviran kadar 'saveza za po bijede', ostaće kao trajna mrlja na njihovoj savjesti ako je još imaju", istakao je Špirić.

On je naglasio da nakon "sramnog ponašanja kadara saveza za po bijede slijede možda mnogo drastičniji slučajevi koji će nositi njihov potpis".

Šarović je juče rekao da je protiv bilo kakvih crnih lista, kao i zabrana ulazaka, te da pitanje u vezi sa slučajem "Prilepin" nije bilo ni na Savjetu ministara, ni na Izvršno-obavještajnom odboru.

"Ali, oni koji su najgovorljiviji u posljednje vrijeme po ovom pitanju, upravo su mene stavili na crnu listu, i to odlukom Savjeta ministara iz 2007, 2008, 2009. i 2010. godine, kada mi je zabranjen ulazak i prolazak kroz BiH kao bišem predsjedniku Republike Srpske. Pogledajte dobro ko je potpisnik tih odluka", kaže Šarović.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.