"Vjerujem da se Šmitova odluka neće primjenjivati u Srpskoj"

Šarović: Za ono što radi Dodik ima veliku podršku ljudi!

  • Извор: Кликс
  • 05.07.2023. 12:16

Dodik ima veliku podršku javnosti i glasača zbog čega vjerujem da su velike šanse kako Šmitova odluka neće biti primjenjivana u Republici Srpskoj", rekao je bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

"Ja naslućujem još jedan krug ozbiljne krize i treba biti potpuno jasan i reći da ovo što radi Dodik nailazi na veliku podršku javnosti u Srpskoj, kako god mi na to gledali. Samo postoji on sada, a glasovi nekih drugih, nosi ih vjetar. On gazi sada to i vidimo kako to ide i funkcioniše. Šmit, ne znam da li i šta on eventualno smjera, ali očito da klizimo ka rješenju u kojem se to njegovo u Srpskoj vjerovatno neće primjenjivati. Pretpostavljam da će tako biti", rekao je Šarović za Klix.ba.

Dodik: Službenici britanske Vlade skoro 30 godina podrivaju suverenitet BiH

Dodik: Službenici britanske Vlade skoro 30 godina podrivaju suverenitet BiH

Kazao je kako očekuje da će u narednom periodu biti povučeno još teških političkih poteza, a dao je svoj prijedlog za izlazak iz trenutne krize.

"Ovo je jedna od najtežih kriza u koju je došla BiH i biće još tih poteza koji će se vjerovatno izmijenjati u nekom narednom periodu. Pretpostavljam da u arsenalu neke poteze ima i Dodik, kao i Šmit, ali brzo ćemo doći pred zid", rekao je on.

Dodik: Potpisaću ukaze o zakonima u vezi sa Ustavnim sudom i visokim predstavnikom

Dodik: Potpisaću ukaze o zakonima u vezi sa Ustavnim sudom i visokim predstavnikom

Na pitanje ko će biti pred zidom - Republika Srpska, Kristijan Šmit ili BiH, odgovara: svi.

"Svi će biti pred zidom. Na stranu kako gledali na to ko je kriv za ovu situaciju, bilo bi mnogo različitih mišljenja oko toga, ali svi ćemo doći pred zid, znači cijela zemlja pa rekao bih i predstavnici međunarodne zajednice. Ja mislim da su se i oni preigrali dobro u nekom ranijem periodu. Neki od sudionika koji su ovdje najvažniji u međunarodnoj zajednici su ranije propustili neke prilike da BiH krene mirnijim putem. Mislim da je bilo puno pogrešnih poteza, neodlučnih", rekao je on.

Dodik: Šmit je dio podvale srpskom narodu

Dodik: Šmit je dio podvale srpskom narodu

Komentarišući međunarodnu zajednicu rekao je da su i oni velikim dijelom krivi za trenutnu krizu u BiH s obzirom na to da su učestvovali u formiranju današnje vlasti.

"Nadam se da će oni koji su omogućili ovu krizu, a posebno mislim na ove iz međunarodne zajednice, i pomogli da dobijemo ovakvu strukturu vlasti, sada malo da se zamisle i pogledaju", kazao je.

Dodik: Na gubitku samo dio međunarodne zajednice koji se u BiH održava na konfliktima

Dodik: Na gubitku samo dio međunarodne zajednice koji se u BiH održava na konfliktima

Domaći akteri trebaju naći rješenje, a ne stranci

Bivši predsjednik SDS-a koji je u politici aktivno bio 30 godina te obavljao najviše pozicije u vlasti, bez imalo dileme negacijom odgovara na pitanje "Može li Šmit posljednjom odlukom koju je donio stati u kraj zakonima u NSRS-u i učinkovito djelovati na Dodika?"

"Ne, ne apsolutno. Mislim da one odluke koje donosi Šmit, da on ima manji tim, to su rekao bih neke ad hock odluke. Znamo iz onoga što se dešavalo u FBiH da su to odluke koje nisu na duge staze, nemaju dubinu i vjerovatno su rađene nabrzinu ne bi li se neke situaciije prevazišle. Ja mislim kada je u pitanju Srpska da treba mnogo ozbiljniji pristup i ozbiljniji ljudi, ne samo iz politike nego i struke", rekao je.

Pojašnjava da rješenje za krizu koja je nastala ne može riješiti međunarodna zajednica nego oni koji najbolje razumiju političke prilike u BiH, a to su oni koji tu žive.

"Ako se mi budemo uzdali u Šmita, bilo kad i bilo gdje, Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, to može da bude neko trenutno zadovoljan ili nezadovoljan, ali nije to ono što treba ovoj zemlji da sutra uđe u EU. Mislim da neka ozbiljna pitanja i rješenja moraju da donesu oni koji se u to u ovoj zemlji razumiju savršeno, ako hoćemo da izađemo iz ove situacije. Ako navijamo za ovo, šta nam je milije da Šmit nametne odluke i zamijeni ono što radimo pa pogodi možda ono što nam se sviđa, to je kratkog daha i nisam zagovornik toga", kazao je.

Naglašava da ćemo u narednom periodu još neko vrijeme gledati nadmudrivanje Šmita i Milorada Dodika.

"Sad svako u ovoj političkoj areni koristi one alate i mogućnosti, rekao bih batinu koju imaju u rukama. Sad se Šmit dosjetio Bosnkih ovlaštenja za koje smo zaboravili prije 10-15-20 godina, pa kad zatreba koristi se nešto drugo, a Dodik koristi ono što ima. Sav arsenal koji postoji sada se izbacuje i tu smo mi blizu još malo igara i još malo odluka i jednih i drugih, na kraju ćemo se svi o jadu zabaviti i reći 'e šta ćemo sada, gdje ćemo', a to se najviše tiče građana ove zemlje", rekao je Šarović.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина