Ministar spoljnih poslova Mađarkse

Sastanak Dodik-Sijarto: Nikada bolja saradnja Srpske i Mađarske

  • Извор: АТВ
  • 01.07.2022. 19:08

Mađarska ulaže 35 milona evra za preduzetnike u Republici Srpsko. To je rezultat nikada bolje ekonomske saradnje rukovodstva Srpske i Mađarske, poruka je nakon sastanka dvije delegacije.

Konkurs za oko 1.400 preduzetnika biće raspisan u septembru. Ideja je, kaže ministar spoljnih poslova Mađarske stigla od Milorada Dodika. On poručuje i da su u planu i neki drugi ekonomski projekti.  

"Naš raniji dogovor koji smo ranije imali sa predsjednikom Orbnanom i da je Vlada Mađarske odobrila prvih 35 miliona za podršku ovdje u Republici Srpskoj subjektima, njih oko 1400 koji će moći da prime ako je to maksimalno pojedinčano po 25 hiljada evra pomoći koja će biti strukturana tako kako je predviđeno pravilima. I to mi želimo da poštujemo", kaže Dodik.

"Na taj način pomažemo razvoju ekonomije Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine. Odnosno i naših mađarskih preduzeća. To omogućava praktično finanisjku podršku za hiljadu i četristo preduzetnika ovdje u Republici Srpskoj", kaže Sijarto.

Mađarska će se uvijek zalagati za razvoj Republike Srpske unutar BiH, kaže Sijarto. Nikada neće dati podršku za bilo kakve sankcije rukovodstvu Srpske. Obećao je mađarski ministar da će u Briselu gurati BiH ka Evropskoj uniji. 

"Vrlo iskreno mogu da vam kažem da mi smatramo da je sramota Brisela što je toliko usporen ovaj proces. I uvijek smo smatrali da odluka Savjeta Evrope što nije obezbijedio Bosni i Hercegovini status kandidata", kaže Sijarto. 

Ako Brisel bude tražio da bira, Milorad Dodik kaže, da će uvijek izabrati Republiku Srpsku. Ko i kako opstruše cijeli proces, rukovodstvo Srpske, upoznalo je i mađarsku delegaciju.

"Veoma pogrešno od strane Evropske komisije što je počela u okviru tih 14 priorioteta da izdvaja one za koje ona misli, ili ljudi iz Sarajeva misle da to treba da se uradi. Tako da vidimo da su to samo oni koji dodatno centralizuju BiH a ne rješavaju pitanja za koja smo mi zainteresovani kao što j epitanje Visokog predstavnika i sudija Ustavnog suda", rekao je Dodik.

Nezaobilazna tema bila je i situaciju u Ukrajini. Dodik je poručio da razumije stav Mađarske, ali da Republika Srpska nikada neće biti za uvođenje sankcija Rusiji.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)