Службена посјета

Састанак министара Нешића и Гашића у Београду – Урадићемо све да се БиХ што прије придружи ЕУ

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2023. 16:00

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад Нешић борави у службеној посјети Београду гдје се данас састао са министром унутрашњих послова Републике Србије Братиславом Гашићем.

Разговарано је о актуелним безбједносним изазовима у региону и свијету те заједничком одговору на ове пријетње. 

Министар Нешић је истакао да само заједнички, ослоњени једни на друге, могу се мудро превазићи сви ови изазови. Уз успјешну билатералну сарадњу, Нешић је изразио очекивање да ће и добар лични однос челних људи два министарства бити од користи унапређењу безбједности обје државе.

Властима Србије се захвалио што у комплексним безбједносним временима у Европи имају јасан и избалансиран став када је у питању БиХ.

Специјалне и паралелне везе Републике Србије и Републике Српске у најбољем су интересу не само српског народа већ и свих народа који живе у ове двије државе, поручио је Нешић.

“Србија је јака и стабилна држава која спречава политике које би Балкан поново могле да гурну путем нестабилности и сукоба. Дозволите ми да честитам на томе како се носите са посљедњим безбједносним и политичким изазовима везаним за Косово и Метохију. Србија се са овим носи одговорно и савјесно, свјесна да је боље хиљаду дана разговарати него један дан ратовати. Босна  и Херцеговина поштује територијални интегритет Републике Србије и захвална је Србији која пружа пуну подршку територијалном интегритету Босне и Херцеговине”, казао је Нешић. 

Министар Гашић је истакао да Република Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине 

у складу са Дејтонским мировним споразумом и да остаје посвећена даљем унапређењу сарадње у циљу очувања регионалне безбједности.

Гашић је додао да је заједничка борба против прекограничног криминала и сузбијање ирегуларних миграција од кључног значаја за обје државе, имајући у виду да, као као транзитне земље, трпе притисак масовних миграција.

Током састанка Нешић је подсјетио да су европске интеграције у врху приоритета БиХ и да је 

Министарство безбједности за свој циљ поставило да буде предводник тог процеса. Први велики посао који је на том путу одрађен био је ЕУРОПОЛ, а наредна станица европске агенде је ФРОНТЕX. 

Нагласио је да је БиХ и код ове обавезе на добром путу те је позвао МУП Србије за размјену искуства у преговарачком процесу и заједнички наступ ка ФРОНТЕX-у у осјетљивим питањима,ако их буде.

Додао је да ће због специфичности БиХ бити потребно разумијевање ЕУ да споразум или оперативни план за његово спровођење морају бити дорађени елементима који уважавају те специфичности.

“Са наше стране урадићемо све да се БиХ, а самим тим и Западни Балкан, што прије нађу у прилици да се придруже ЕУ. За нас Србе је то, по мени, императив јер је једини оквир који је реалан, а нама омогућава да поново живимо у Европи без граница међу Србима”, поручио је Нешић упутивши позив министру Гашићу за узвратну посјету.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: