Baku

Sastanak Nešića i Alijeva: BiH i Azerbejdžan unaprjeđuju bezbjednosnu i ekonomsku saradnju

  • Извор: АТВ
  • 11.04.2023. 09:31

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić boravi u službenoj posjeti Republici Azerbejdžan gdje se danas sastao sa predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Tokom sastanka Nešića i Alijeva odnosi između dvije države ocijenjeni su dobrim i prijateljskim, što se ogledalo i kroz uspješnu saradnju u proteklom periodu. Izražena je obostrana potreba za dalje unapređenje odnosa između dvije države u oblasti bezbjednosti ali i poboljšanja ekonomske saradnje.

Nešić je kao prvi ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine koji je u posjeti ovoj državi, ovaj sastanak ocijenio nastavkom izvanrednih odnosa dvije zemlje i te da ga posebno raduje skora posjeta Alijeva BiH.

Pored izuzetnih političkih odnosa Azerbejdžana i BiH istaknuta je potreba jačanja ekonomskih odnosa. 

„Trgovinski bilans pokazuje izuzetnu važnost Azerbejdžana za BiH i nadam se da će u budućnosti naša ekonomska saradnja napredovati još više“, kazao je Nešić.

Istakao je da će danas u Bakuu biti potpisan i Sporazum o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.

“I Azerbejdžan i BiH su bile vrlo istaknute u pomoći Turskoj nakon nedavnih razornih zemljotresa i to pokazuje korist saradnje u toj oblasti. Dobrobit te saradnje nije samo bilateralna, ubijeđen sam da može biti od koristi mnogo šire od granica naše dvije zemlje”, kazao je Nešić. 

On se zahvalio predsjedniku i narodu Azerbejdžana i za vrijednu pomoć tokom pandemije, naglašavajući da BiH nikada neće zaboraviti 40.000 doza vakcina protiv Covid 19 koje je ova država uputila BiH.