ATV

Baku

Sastanak Nešića i Alijeva: BiH i Azerbejdžan unaprjeđuju bezbjednosnu i ekonomsku saradnju

 • Izvor: ATV
 • 11.04.2023. 09:31

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić boravi u službenoj posjeti Republici Azerbejdžan gdje se danas sastao sa predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Tokom sastanka Nešića i Alijeva odnosi između dvije države ocijenjeni su dobrim i prijateljskim, što se ogledalo i kroz uspješnu saradnju u proteklom periodu. Izražena je obostrana potreba za dalje unapređenje odnosa između dvije države u oblasti bezbjednosti ali i poboljšanja ekonomske saradnje.

Nešić je kao prvi ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine koji je u posjeti ovoj državi, ovaj sastanak ocijenio nastavkom izvanrednih odnosa dvije zemlje i te da ga posebno raduje skora posjeta Alijeva BiH.

Pored izuzetnih političkih odnosa Azerbejdžana i BiH istaknuta je potreba jačanja ekonomskih odnosa. 

„Trgovinski bilans pokazuje izuzetnu važnost Azerbejdžana za BiH i nadam se da će u budućnosti naša ekonomska saradnja napredovati još više“, kazao je Nešić.

Istakao je da će danas u Bakuu biti potpisan i Sporazum o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.

“I Azerbejdžan i BiH su bile vrlo istaknute u pomoći Turskoj nakon nedavnih razornih zemljotresa i to pokazuje korist saradnje u toj oblasti. Dobrobit te saradnje nije samo bilateralna, ubijeđen sam da može biti od koristi mnogo šire od granica naše dvije zemlje”, kazao je Nešić. 

On se zahvalio predsjedniku i narodu Azerbejdžana i za vrijednu pomoć tokom pandemije, naglašavajući da BiH nikada neće zaboraviti 40.000 doza vakcina protiv Covid 19 koje je ova država uputila BiH.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.