Traže rješenje za carinski terminal na Rači

Sastanak prevoznika, špeditera i UIO sljedeće sedmice

  • 17.08.2019. 19:03

Špediteri i prevoznici će 22.avgusta na sastanak u Upravu za indirektno oporezivanje. Trebalo bi da se pronađe rješenje za carinski terminal na Rači.

Prevoznici poručuju o premještanju ne želimo da razgovaramo, ostanak na terminau jedina je opcija. Nije im kažu jasno ni zašto se krenulo u priču o premještanju posebno jer će im to nanijete štetu.

"Ogromne štete su evidentne, špediteri moraju da otvaraju kancelarije, gubivi su ogromni i bili bi još veći ako uzmemo u obzir da na godišnjem nivou na om teminalu uradi se 60 000 caranskih deklaraija, kada bi prešli na novi ne bi se uradilo više od 15 000”, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za domaći i međunarodni transport RS.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da su na ideju o izmještanju terminala došli  jer im se dio privrednika ali i prevoznika žalio na uslove. Kažu da je riječ o jedinom terminalu koji se nalazi prije graničnog prelaza i da se zato stvaraju gužve, duža zadržavanja a kako kažu nema ni sredstava za održavanje. Poručuju i da im novac od naplate korištenja terminala ne igra nikavu ulogu jer se ni slijeva u budžet UIO nego na jedinstven račun. Ipak spremni su kažu na kompromis sa prevoznicima pa su zato sastanak i organizovali.

“Mi u UIO smo kontaktirali predstavnike speditera, i prevoznika,s obzirom da želimo i javno i transparentno da se uradi ovaj proces mi smo organizovali sastanak na kome će biti i predstavnici ministarsva saobraćaja, na tom sastanku ćemo saslušati sva mišljenja i prijedologe i nakon toga će biti donesena i konačna odluka vezana za ovaj carinsii terminal”, kaže Ratko Kovaćević načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje.

Sastanku će se odazvati i predstavnici Privredne komore Republike Srpske. Dodatnih troškova po privredu kažu ne smije biti a dodatno izmiještanje terminala donijelo bi upravo to.

"To podrazumijeva i 50 km duži put u jednom pravcu odnosno 100 u odnosu gdje se sad nalazi to naravno podrazumijeva i dodatno vrijeme koje je potrebno da se završi posao i više štete  u tom slučaju će imati privrednici nego što imaju sada", kaže Vladimir Blagojević portparol PKRS.

Špediteri  i prevoznici sastanak su već održali sa presdstavnicima ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. Zajedno će i na razgovor u Upravu za indirektno oporezivanje. Ukoliko u četvrtak dogovora ne bude već u petak carinski terminal Rača ponovo biće ponovo blokiran.

Тагови: