Dušanka Majkić

Savez za promjene napravio nemjerljivu štetu

  • 20.08.2018. 10:13

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da će stvarne razmjere lošeg rada predstavnika Saveza za promjene (SzP) na nivou BiH biti vidljive na kraju mandata, dok se stvarna šteta po Republiku Srpsku teško može izračunati.

Majkićeva je naglasila da će posljednje četiri godine ostati upamćene kao najneproduktivnije kada je riječ o radu parlamenta BiH. 

Prema njenim riječima, na brzinu formirana skupštinska većina, koju su činile gubitničke partije iz Srpske, odnosno SzP zajedno sa bošnjačkim i hrvatskim strankama, nije bila u stanju da napravi pomak ni u jednoj oblasti. 

"Savjet ministara je potpuno isključio iz odlučivanja parlament o mnogim značajnim pitanjima, ministri su izostajali sa sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda. Parlament se bavio sam sobom. Vlast je počivala na čvrstoj osovini SDA-SzP, ali ni to nije pomoglo da desetak zakona ne ostane "zaglavljeno" u Predstavničkom domu ili između dva doma", rekla je Majkićeva za "Glas Srpske". 

Ona je istakla da se nerad vlasti na nivou BiH posebno vidi na primjeru Ministarstva inostranih poslova. 

"Parlament BiH nije imao često priliku da na svojim sjednicama vidi ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, koji je uvijek bio zauzet na relaciji između različitih svjetskih odredišta. Zanimljivo je da su lani ministar i njegovi saradnici potrošili 1,1 milion KM na službena putovanja, a cijela diplomatsko-konzularna mreža svega oko 580 hiljada KM", ukazuje Majkićeva. 

Ona je ukazala i na ogromna sredstva koja se ulažu u sektor odbrane i bezbjednosti, ali se postavlja pitanje šta građani za to dobijaju. 

"Zajedno u sektoru odbrane i bezbjednosti radi blizu 15 hiljada ljudi i godišnje, prema podacima za 2017. godinu, troše 468 miliona KM. Zamislite kakav bi standard imali građani ove zemlje kada bi ovaj novac bio efikasnije i racionalnije korišćen", ističe Majkićeva. 

Ona je podsjetila da je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dao saglasnost na dokument "Pregled odbrane", koji samo kozmetički smanjuje broj profesionalnih vojnih lica sa 10 hiljada na 9.200, dok SNSD godinama govori o potrebi znatnijeg smanjenja Oružanih snaga BiH i stvaranju malih, dobro opremljenih i obučenih Oružanih snaga, osposobljenih da učestvuju u pomoći lokalnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i mirovnim misijama UN. 

Majkićeva je rekla i da je Ivanić prihvatio da blizu 300 miliona KM za modernizaciju Oružanih snaga bude uzeto od entiteta, ali da SNSD to nikada neće prihvatiti. 

Govoreći o migrantskoj krizi, Majkićeva navodi da je kulminacija nesnalaženja u ovoj oblasti nastala zbog toga što je Operativni štab za pitanje migracija u BiH prihvatio da Federalna uprava policije bude ispomoć Graničnoj policiji BiH, a to znači i na prostoru Republike Srpske, što je, kako ističe, neustavna i nezakonita odluka. 

"Koordinaciono tijelo Vlade Srpske je ponudilo, pored sadašnjih osamdesetak policajaca i dodatni broj za ispomoć. Time je problem mogao biti riješen i mimo ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića", rekla je Majkićeva i zaključila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedina nadležna institucija Republike Srpske za poslove državne uprave koji se odnose na zaštitu od ugrožavanja bezbjednosti Srpske.