Izvještaj

Savjet Evrope reagovao zbog FBiH: Zlostavljanje i mučenje u zatvorima zabrinjavajuće

  • Извор: Индекс
  • 14.09.2021. 15:42

Savjet Evrope pozvao je vlasti BiH da preduzmu rigorozne mjere kako bi spriječile policijska zlostavljanje zatvorenika navodeći više slučajeva nasilja s nanošenjem tjelesnih povreda, prijetnji, pa čak i silovanja.

U izvještaju Odbora Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja (CPT) navodi se kako je njihovo izaslanstvo informisano o brojnim navodima tjelesnog i psihičkog zlostavljanja zatvorenika u zatvorima kojima su ih izložili službenici za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

"Ozbiljnost navodnog zlostavljanja kao što je silovanje palicom, lažna egzekucija pištoljem mogla bi, prema mišljenju CPT-a, predstavljati mučenje", stoji u izvještaju.

Dodaje se kako su se zatvorenici žalili da su ih policijski službenici udarali rukama, drvenim palicama i električnim kablovima. Ove povrede nanosili su uglavnom kriminalistički inspektori i pripadnici jedinica za posebne intervencije. Pri tome je posebno istaknuta brutalnost policije u kantonima sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru.

Prijedlog je uvođenje audio i videosnimanja

"Potrebne su rigorozne mjere za promovisanje promjene kulture policije u kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskoj policiji i policiji FBiH", navodi Savjet Evrope.

Predlažu da se uvede sistem audio i videosnimanja policijskih razgovora s osumnjičenicima, kao i garantovanje da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za kriminal u policijskom pritvoru temeljni i povjerljivi.

Savjet Evrope upozorilo je i kako unutar policije nisu na vrijeme provođene istrage o navodnom policijskom zlostavljanju, dok se istražna tijela ne mogu smatrati nepristranim i nezavisnim, dodaje se u izvještaju.

Odbor SE za sprečavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja te kažnjavanja kritikovao je i uslove u zatvorima u Sarajevu i Mostaru, gdje su zatvorenici zarobljeni u ćelijama i po 23 sata dnevno. Upozorili su i kako je u tim ustanovama loša zdravstvena zaštita robijaša.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.