Sjednica

Savjet ministara BiH: Dva vrijedna granta EU za projekat obilaznica Doboj na koridoru 5c

  • Извор: АТВ
  • 09.02.2023. 18:25

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog ugovora o grantu (projekt koridor 5c u Republici Srpskoj - projekt obilaznica Doboj - poddionica: Rudanka - Putnikovo brdo) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan, vrijedan 30,8 miliona evra.

Ovaj grant je odobrila Evropska unija putem investicijskog okvira za Zapadni Balkan, a grantom, koji je alociran na Republiku Srpsku, upravljaće Evropska banka zа obnovu i razvoj.

Svrha projekta je dа pomogne BiH, odnosno JP Autoputevi Republike Srpske kao projektnoj kompaniji u finansiranju dijela projekta izgradnje dionice autoputa na koridoru 5c оd približno 5,2 kilometra, i to оd mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo 2.

Na sjednici je utvrđen i prijedlog ugovora o grantu (projekt koridor 5c2 u FBiH - projekt obilaznica Doboj - poddionica: Putnikovo brdo - Medakovo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Riječ je o 12 miliona evra granta iz programa Evropski zajednički fond zа Zapadni Balkan, s alokacijom na Federaciju BiH (JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine).

Bespovratna sredstva su namijenjena podršci izgradnje autoputa na koridoru 5c na podionici Putnikovo brdo - Medakovo u dužini od približno 8,5 kilometara.

Pojedinačni prijedlozi ugovora o grantu s osnovama za njihovo zaključivanje biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

Savjeta ministara BiH usvojio je informaciju o inicijativi za pristupanje BiH programu djelovanja Unije u području zdravlja za razdoblje 2021. - 2027. godine te je dalo suglasnost za iskazivanje interesa Evropskoj komisiji - Opštoj upravi za zdravlje i bezbjednost hrane (DG SANTE) za pristupanje BiH Programu "EU4Health".

Ministarstvo civilnih poslova će uputiti pismo interesa DG SANTE, putem Misije BiH pri Evropskoj uniji, koristeći mogućnost pregovoranja o visini kontribucije te će u saradnji s nadležnim institucijama u BiH koordinisati aktivnosti u svezi s pristupanjem i učestvovanjem BiH u programu "EU4Health".

Pristupanjem programu "EU4Health" nastavlja se kontinuitet učestvovanja BiH u programu djelovanja EU u području zdravlja, s obzirom na to da je BiH učestvovala u trećem ciklusu ovog programa u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Na ovaj način želi se omogućiti zainteresovanim subjektima iz BiH dа aktivno učestvuje u raznim projektima s ciljem razmjene informacija, praksi i iskustava i pružanja podrške pitanjima iz oblasti zdravstva, s naglaskom na determinante zdravlja i fokus orijentisan na pacijenta.

Program "EU4Health" ima najveći proračun u odnosu nа sve dosadašnje cikluse, vrijedan više od 5,3 milijarde evra, a finansijske akcije su usmjerene na jačanje otpornosti zdravstvenih sistema i promoviranje inovacija u zdravstvenom sektoru u razdoblju 2021. - 2027. godine.