Održana sjednica

Savjet ministara usvojio program rada, budžet na čekanju

  • Извор: АТВ
  • 10.03.2023. 16:54

Savjet ministara BiH usvojio je danas jednoglasno, uz određene korekcije, program rada za ovu godinu u čijem je fokusu put BiH prema EU, dok će naknadno biti razmatran dokument okvirnog budžeta za period 2023. do 2025. i nacrt budžeta za 2023.

Savjet ministara planira da radi na omogućavanju veće iskorištenosti fondova EU, posebno u svjetlu IPA tri, te na intenziviranju institucionalnog dijaloga sa EU.

"Aktivnosti će biti usmjerene i na bolje i efikasnije korištenje postojećih institucionalnih kapaciteta i iskustava zemalja u okruženju koje su ostvarile napredak ili su postale punopravne članice evropske porodice, kao i na bolju informisanost i stvaranje atmosfere za veću podršku javnosti evropskim reformama u BiH", saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da će strateški ciljevi Savjeta ministara u ovoj godini biti ostvareni posredstvom devet tematskih i sadržajnih cjelina koje, osim evropskih integracija, uključuju saradnju sa NATO, vladavinu prava, bezbjednost, reformu javne uprave, makroekonomsku poziciju i ekonomiju u dijelu nadležnosti Savjeta ministara, spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, promet i veze, te područje ljudskih prava, izbjeglica, mladih i zaštite manjina.

Istovremeno su prioriteti jačanje regionalne, bilateralne i multilateralne saradnje, a u posebnom poglavlju predstavljene su javne investicije planirane godišnjim programom rada Savjeta ministara.

Zakoni i podzakonski akti planirani godišnjim Programom rada Savjeta ministara usmjereni su na usklađivanje sa zakonodavstvom EU, na stvaranje boljeg pravnog okvira u gotovo svim oblastima, od pravosuđa, državne službe, javnih nabavki, akciza, indirektnog oporezivanja, prometa, kibernetičke bezbjednosti, ljudskih prava, bezbjednosti hrane, tržišta vina, poljoprivrede, slobode pristupa informacijama, digitalizacije, Javnog RTV sistema, do razvojne i humanitarne pomoći i usklađivanja regulative poštanskog saobraćaja.

Savjet ministara razmatraće naknadno dokument okvirnog budžeta institucija za period 2023-2025. godine i Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. s obzirom na to da zbog vanrednih obaveza članova Savjeta ministara sjednica nije nastavljena u popodnevnim časovima kako je bilo planirano.

Tada će se Savjet ministara izjašnjavati i o prijedlozima tri odluke, i to o visini osnovice za obračun plate i o visini regresa za godišnji odmor zaposlenim u institucijama BiH za 2023. godinu, kao i o izmjenama i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje.  

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.