Uzavrele strasti

SDA odgovorila na zaključke HNS-a: "Teritorijalne organizacije" i dodatnih etničkih podjela neće biti

  • Извор: АТВ
  • 20.02.2022. 19:03

Ni danas se ne smiruje strasti oko jučerašnjih zaključaka HNS-a. Hrvatski narodni sabor će, ako se nastavi dekonstituisanje hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije kojima će biti obezbijeđena potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Upravo taj zaključak zasmetao je probošnjačkim strankama koji su se utrkivali sa osudama. Prva među njima oglasila se SDA koja je poslala poruku Hrvatima da sanjaju neostvareni san. 

"Teritorijalne reorganizacije“ i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi „Herceg-Bosne“ ili formiranju „trećeg entiteta“, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat", poručili su iz SDA.

Konakovićeva Narod i Pravda otišla je i korak dalje prizivajući međunarodne snakcije predstavnicima hrvatskog naroda. Sa druge entiteske strane potpuno drugačije ocjene. Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kaže da ne vidi ništa sporno u zaključcima HNS-a i da Hrvati imaju ustavna prava u BiH kao i druga dva konstitutivna naroda. 

"Odbijanje muslimana da prihvate činjenicu da BiH nije njihov eksluzivitet dovela je BiH, a posebno FBiH, u tačku u kojoj se danas nalazimo. Povlađivanje američke i briselske administracije željama muslimana dugoročno destabilizuje BiH. Samo dijalog i razgovor svih u BiH garantuje da bi ona mogla da opstane onako kako je definisana Ustavom", kaže Dodik.

Za utorak je najavljena treća runda federalnih pregovora oko izmjene izbornog zakona, ali je pitanje da li će se za sto uopšte i sjedati, poslije poruka koje su stigle iz Sarajeva na račun hrvaskog naroda, pa čak i predsjednika Hrvatske kom su Bošnjaci poručili da nema šta da traži u BiH. Jedan od zaključaka HNS odnosio se i na izbor članova CIK-a za koje HNS tvrdi da nema legitimitet za raspisivanje opštih izbora i da izbora po njihovoj ocjeni neće biti, dok su na te zaključke iz Sarajeva odgovorili da Hrvati slobodno mogu da bojkotuju izbore koji će, kako tvrde probošnjačke stranke, uprkos svemu, biti održani. Bošnjaci i na taj način ponovo ignorišu volju i prava jednog od tri konstitutivna naroda.

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.