Nezadovoljni

SDA: PIK nije smogao snage da kaže istinu

  • 30.01.2019. 13:10

U SDA smatraju da je u izjavi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ u BiH, nakon vanredne sjednice, ostvaren određeni napredak u razumijevanju situacije u BiH, ali da PIK ponovo, kako ocjenjuju, nije smogao snage da kaže istinu do kraja i da preduzme konkretne mjere na koje ih obavezuje njihov mandat.

"Ovakav odnos PIK-a, koji traje već deceniju, u kojem se odgovornost vještački raspoređuje po nepravednoj matrici `triju strana` omogućio je očuvanje sistematske diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj", saopšteno je iz SDA. 

U ovoj stranci navode da je nedopustivo i neodgovorno to što međunarodna zajednica uporno "toleriše postojanje sistema koji je utemeljen na kršenju Ustava i ideji etničke superiornosti, tako da je većinskom srpskom narodu osiguran privilegovan status, a svima drugima uskraćena su osnovna prava i izloženi su diskriminaciji i poniženju". 

"Pasivnost i neodlučnost OHR-a i PIK-a otvara prostor za novi zamah separatističkim i antidejtonskim aktivnostima koje mogu odvesti BiH, ali i cijeli region, u stanje krize i neizvjesnosti", kažu u SDA. 

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a ocijenili su juče da bi najavljena inicijativa SDA pred Ustavnim sudom BiH za osporavanje naziva Republika Srpska bila kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav BiH. 

U zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, ambasadori Upravnog odbora PIK-a naglašavaju da takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima u BiH i njihovim političkim predstavnicima, te ističu da je upravo izgradnja povjerenja osnova za prijeko potrebno pomirenje u BiH. 

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a pozvali su sve strane u BiH da se uzdrže od poteza i retorike koji pozivaju

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина