Energetika

SDA protiv dogovora Srpske i Srbije

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2023. 19:18

Energetika je u nadležnosti entiteta i to i jeste problem opozicionoj SDA. Dok su bili na vlasti, bili su protiv dogovora Srpske i Srbije oko gasovoda, još su glasniji sada kada su opozicija, samo ovog puta bacaju drvlje i kamenje na trojku.

"To što oni rade bez usvojenog zakona o gasu, jesu vješala za ekonomiju ove zemlje, a posebno za najbrojniji narod u ovoj zemlji", izjavio je Safet Kešo, poslanik SDA u PD PS BiH.

Energetika je u nadležnosti entiteta, ponavlja Borjana Krišto.

Kaže, da je stvar i više nego jasna što se tiče Istočne interkonekcije.

Nadležnost Savjeta ministara je samo da imenuje komisiju na osnovu zakona o sklapanju međunarodnih sporazuma.

"Za Istočnu interkonekciju, imamo zakon koji je donesen u Republici Srpskoj i prijedloge za provođenje sporazuma, te faktički čistu situaciju da se krene u pregovore", poručila je Borjana Krišto, predsjedavajući Savjeta ministara.

U dijelu drugog entiteta postoje predrasude prema tom gasovodu.

Često smo svjedoci da mnogi napadaju Istočnu interkonekciju, kaže Staša Košarac. 

"Da, to nazivaju ruskim malignim uticajem ali zaboravljaju da se cijelo Sarajevo grije na ruski gas i da smo bili svjedoci da su pokušavali da zaustave razvojne projekte važne za Republiku Srpsku. Mi ćemo istrajati u našim stavovima da promovišemo važna pitanja za Srpsku, da istrajno se borimo za imperative koje utvrde institucije Republike Srpske", naglasio je Staša Košarac. 

Važno je da se na sutrašnjoj sjednici dobije saglasnot za pregovore jer je u pitanju ozbiljan infrastrukturni projekat koji donosi energetsku stabilnost.

Niko u tome ne vidi problem osim SDA, koja se buni jer ne postoji zakon o gasu na nivou BiH, pa još jedan podsjetnik njima i onima koji misle kao oni, da je energetika entitetska nadležnost.

Republika Srpska ima svoj zakon o gasu i zato ne postoje prepreke za istočnu interkonekciju.

Drugi entitet takav zakon nema, pa je Južna, koja bi trebalo da dođe iz Hrvatske, na dugom štapu dok se oni ne dogovore. Zato što tamo nikako ne mogu da se dogovore o hiljadu stvari, ne znači da treba da kočće razvoj Republike Srpske. 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина