Jasne namjere

SDP, DF i SDA traže "bošnjački blok"

  • Извор: АТВ
  • 06.11.2022. 18:57

SNSD, HDZ i SDA su izborni pobjednici i kao takvi bi trebali da sastave vlast na BH nivou. Međutim u drugom entitetu, po običaju, sve je komplikovano. Formiranje vlasti u kantonima i federlanom paralmentu, zavisiće da li će tzv. trojka koja oko sebe ima još pet stranaka uspjeti da postigne dogovor sa hrvatskim blokom. I SDP i DF smatraju da treba da su dio vlasti jer su njihovi kandidati ušli u Predsjedništvo. Da bi srpske i hravatske pobjednike vrlo rado zaobišli i napravili svoj bošnjački blok poručili su iz Komšićevog DF-a.

"Ako se ne uspostavi bosanska politička platforma predvođena izbornim pobjednicima na nivou države i entiteta SDP, DF, SDA, to će onda značiti samo jedno, da su Dragan Čović i Milorad Dodik neprikosnoveni politički šefovi u zemlji", rekao je Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a.

SNSD i ovoga puta u BH Parlament ulazi sa najviše poslanika iz Republike Srpske. 2014. SDA je napravila koaliciju na BH nivou sa izbornim gubitnicima SDS-om i PDP-om. Danas, kada se njihov ulazak u vlast na BH nivou dovodi u pitanje, ističu da su oni izborni pobjednici i u tom slučaju nezobilazni za formiranje vlasti.

"SDA će biti dio vlasti, jer je to najjača stranka. Mislim da bi bio opasan avanturizam sa nesagledivim posljedicama zaobilaziti SDA kao najjaču stranku. Ona će biti motor vlasti, kao što je bila i svi to znaju, i domaći i međunarodni akteri", rekao je Šefik Džafeorović, potpredsjednik SDA.

Što se tiče Republike Srpske SNSD je pobjednik na svim nivoima. Lider te stranke Milorad Dodik nedavno je rekao da je na BH nivou svaka kombinatorika moguća, ali da će se ta stranka pratiti u dogovorima oko formiranja vlasti u Sarajevu sa HDZ-om BiH. Svako isključenje ovih stranaka bio bi avanturizam, rekao je Dodik. 



Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина