Jasne namjere

SDP, DF i SDA traže "bošnjački blok"

 • Izvor: ATV
 • 06.11.2022. 18:57

SNSD, HDZ i SDA su izborni pobjednici i kao takvi bi trebali da sastave vlast na BH nivou. Međutim u drugom entitetu, po običaju, sve je komplikovano. Formiranje vlasti u kantonima i federlanom paralmentu, zavisiće da li će tzv. trojka koja oko sebe ima još pet stranaka uspjeti da postigne dogovor sa hrvatskim blokom. I SDP i DF smatraju da treba da su dio vlasti jer su njihovi kandidati ušli u Predsjedništvo. Da bi srpske i hravatske pobjednike vrlo rado zaobišli i napravili svoj bošnjački blok poručili su iz Komšićevog DF-a.

"Ako se ne uspostavi bosanska politička platforma predvođena izbornim pobjednicima na nivou države i entiteta SDP, DF, SDA, to će onda značiti samo jedno, da su Dragan Čović i Milorad Dodik neprikosnoveni politički šefovi u zemlji", rekao je Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a.

SNSD i ovoga puta u BH Parlament ulazi sa najviše poslanika iz Republike Srpske. 2014. SDA je napravila koaliciju na BH nivou sa izbornim gubitnicima SDS-om i PDP-om. Danas, kada se njihov ulazak u vlast na BH nivou dovodi u pitanje, ističu da su oni izborni pobjednici i u tom slučaju nezobilazni za formiranje vlasti.

"SDA će biti dio vlasti, jer je to najjača stranka. Mislim da bi bio opasan avanturizam sa nesagledivim posljedicama zaobilaziti SDA kao najjaču stranku. Ona će biti motor vlasti, kao što je bila i svi to znaju, i domaći i međunarodni akteri", rekao je Šefik Džafeorović, potpredsjednik SDA.

Što se tiče Republike Srpske SNSD je pobjednik na svim nivoima. Lider te stranke Milorad Dodik nedavno je rekao da je na BH nivou svaka kombinatorika moguća, ali da će se ta stranka pratiti u dogovorima oko formiranja vlasti u Sarajevu sa HDZ-om BiH. Svako isključenje ovih stranaka bio bi avanturizam, rekao je Dodik. Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.