Predsjednik Ustavnog suda Srpske

Selman: Ustavni sud BiH narušava ustavno-pravnu strukturu

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2023. 15:22

Ustavni sud BiH svojim djelovanjem doveo je BiH do apsolutne pravne nesigurnosti, jer ocjenjuje odluke za koje nema nadležnosti, istakao je predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman pred poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske.

"Ustavni sud BiH djelovanjem narušava ustavno-pravnu strukturu BiH koja je utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, ali i politički sistem. To dovodi i do ekonomske krize u BiH", rekao je Selman govoreći o obavještenju o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

On je naglasio da Ustavni sud BiH, zanemarujući nadležnosti Ustavnog suda Republike Srpske, od slučaja do slučaja prihvata da ocjenjuje podzakonske opšte pravne akte entiteta, za šta prema Ustavu BiH nije nadležan.

"Praksa Ustavnog suda BiH u ovakvim slučajevima je različita, što situaciju čini još gorom. Ovaj sud je u pravilu ocjenjivao ustavnost podzakonskih akata Srpske i proglašavao ih neustavnim, a to nije radio sa aktima Federacije BiH", kaže Selman.

On je naveo da se na ovakav način krše ustavi BiH i Republike Srpske i razgrađuje pravni poredak Republike Srpske.

Selman je podsjetio da Ustavni sud BiH ocjenjuje i odluke entitetskih ustavnih sudova za šta nije nadležan.

Kada je riječ o radu Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, Selman je rekao da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda u zahtjevima za ocjenu ustavnosti u zadnje vrijeme redovno navodi da je Vijeće naroda drugi dom Narodne skupštine što nije tačno.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske saglasni su da je nedopustvio da Ustavni sud BiH preuzima nadležnosti koje mu ne pripadaju i da je navedeno obavještenje dobro koncipirano.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske data je redovna pauza do 16.30 časova.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм