Širi se klaster u Živinicama, potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom

  • 15.05.2020. 16:52

Na području Živinica potvrđen je još jedan slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o muškoj osobi koja je bila u direktnom kontaktu s prvozaraženom starijom ženom, potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Tokom protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli izvršena je analiza 323 uzorka, a jedan od njih je označen kao pozitivan na koronavirus.

Riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Živinica koja je hospitalizovana u izolaciji Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Prema riječima ministrice zdravstva TK Dajane Čolić, riječ je o osobi s hroničnim oboljenjima koja je prilikom prijema u bolnicu testirana na koronavirus, a analizom brisa potvrđena joj je infekcija.

Nakon pozitivnog nalaza odmah je počelo epidemiološko istraživanje kontakata koje je zaražena osoba imala. Nekoliko njih već je testirano, a potvrđen je i novi pozitivni slučaj. Čolić je potvrdila da je riječ o muškoj osobi koja je bila u direktnom kontaktu s prvozaraženom osobom.

Inače, ovo je treći slučaj zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu u proteklih pet dana.

Nakon 30 dana "zatišja" u Tuzlanskom kantonu trend negativnih rezultata na koronavirus prekinut je u ponedjeljak otkrivanjem pozitivnog slučaja u Gradačcu.

Tada je infekcija SARS-CoV-2 potvrđena kod muškarca koji se vratio iz Finske. Shodno tome formiran je jedan klaster i u njemu je i dalje jedna zaražena osoba koja se nalazi u kućnoj izolaciji.

Otkrivanjem novog slučaja u Živinicama formiran je još jedan klaster u kojem se sada nalaze dvije osobe s potvrđenom infekcijom.

U Tuzlanskom kantonu je od početka epidemije do danas registrovano 87 osoba koje su pozitivne na SARS-CoV-2 virus. Od tog broja, 83 su se uspješno oporavile, dvije su preminule, a sada su aktivna tri slučaja.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм