Srđan Rajčević

Sistem obrazovanja može ostati paralisan zbog blokada iz Sarajeva

  • 21.02.2019. 19:10

Sistem visokog obrazovanja u BiH može ostati paralisan zbog blokade iz Sarajeva, poručuje to ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Srđan Rajčević ponavlja da direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH opstruiše proces reakreditacije javnih visokoškolskih ustanova. 

Taj proces je bitan zbog prepoznavanja domaćih diploma u međunarodnim okvirima, a rok koji je dala Delegacija Evropske Unije BiH ističe 31. marta, kaže Rajčević. 

"Zbog problema odnosno konstantnog odbijanja direktora Halilovića da razgovara o ovim stvarima i da se to riješi na jedan obostrano prihvatljiv način, kompromisom, mi smo sada u situaciji da ovaj problem može da ostavi negativne posljedice po studente, ne samo iz Republike Srpske, nego studente iz cijele BiH," rekao je Rajčević.

Envir Halilović negira tvrdnje o opstrukcijama. Tvrdi da je pomenuti rok pogrešno protumačen. 

"Ne radi se o tome da su oni dali rok, nego smo mi predložili da se do tog roka nađe riješnje da se reakreditiraju univerziteti u Republici Srpskoj i Federaciji BIH," rekao je Halilović.

Iz Srpske stiže poruka da tu oblast uređuju entiteti, odnosno kantoni, a da je Agencija sa nivoa BiH nametnut oblik. Da su očigledne opstrukcije na snazi dokazuje i to što i dalje nije imenovana komisija stručnjaka, iako im je prijedlog dostavljen prije devet mjesec - poručuju iz Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske. Direktor agencije Biljana Vojvodić  podsjeća da su visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj ispunile svoje obaveze podnošenja zahtjeva za reakreditaciju. Haliloviću poručuje da nadležnosti ne tumači kako treba.

"On nastoji da kroz usvajanje dokumenata prenese nadležnost u oblasti akreditacije na nivou BiH, ili da Agencija na nivou BiH radi akreditovanje u kantonima i Republici Srpskoj. To je suprotno Ustavu BiH i neprihvatljivo za Srpsku. Postupak akreditacije mora da se odvija u skladu sa propisima Republike Srpske, uz poštovanje nadležnosti koje su zakonski date Agenciji na nivou BiH," rekla je Vojvodićeva.
 
"Ja ovom prilikom apelujem i na Savjet ministara da utiču na direktora Halilovića, kako ne bi doveo u pitanje čitav sistem obrazovanja u BiH," rekao je Rajčević.

U Srpskoj uvjeravaju da oni koji već imaju diplome ne treba da brinu. Poručuju da su visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj već u postupku akreditacije i da se smatraju akreditovanim u skladu sa agencijskim pravilnicima. 
 

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм